23948sdkhjf

Nyt robotmodul giver bedre hjælp til patienter og plejere

Genoptræningsrobotten Robert kan nu ikke blot tilbyde hjælp til tunge og skæve løft, men også et aktiv-modul, som fysioterapeuter har efterspurgt, og som nu er udviklet i samarbejde med fagfolk. Modulet indstilles til at give patienters ben og fødder variabel modstand i genoptrænings-processen, så musklerne langsomt bliver stærkere.

- Under træning med patienterne kommer fysioterapeuterne ud i nogle yderpositioner og løfter ofte tungt og gentaget. Selvom vi er professionelle og ved meget om arbejdsstillinger, så bliver man slidt af den slags arbejde. Derfor kan robotten være en god aflastning, (…) og den frigør vores hænder til anden træning, mens den foretager de gentagelser, som vi har indstillet den til, siger ledende terapeut Lasse Thulstrup fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade, der sammen med fire andre fysioterapeuter har medvirket i udvikling af det nye aktiv-modul.

Brugerdreven udvikling

- Med den nye og opdaterede version af Robert imødekommer vi terapeuter og plejepersonalets ønske om mindre nedslidende arbejde og dermed færre sygemeldinger i sygesektoren. Samtidig arbejder vi for hurtigere restitution, færre følgesygdomme og færre dages indlæggelse til patienter, siger Keld Thorsen, CEO i Life Science Robotics, virksomheden bag Robert.

Det nye aktiv-modul er under certificering og forventes godkendt og klar til salg fra sommeren 2019. Det er udviklet i en brugerdreven proces i samarbejde med Neuroenhed Nord i Frederikshavn, Vestdansk Center for Rygmarvsskade (Hospitalsenhed Midt) og den privatpraktiserende klinik, Neurorehab i Aalborg. Det betyder, at robotten allerede er testet i brug, så den for eksempel ikke generer patienterne på hælen, hvor der kan være opstået tryksår.

Robotten kan også bruges til aktiv træning over fodleddet som forberedelse til at kunne gå igen. Den nye udgave af Robert har en knap, så patienten selv kan starte og stoppe robotten. Dertil husker robotten nu flere af de øvelser, som fysioterapeuten har fremvist.

Forebygger liggesår og stive led

Behandlingen genoptræner patienter og forebygger stive led, liggesår, nedbrydning af muskler og andre skader. Robotten fungerer på den måde, at personalet først med en bevægelse viser den, hvordan den skal føre den enkelte patients ben. Robotten gentager derefter den ønskede bevægelse på præcis samme måde et indtastet antal gange eller sætter langsomt modstand på. Imens kan behandleren tale med patienten eller træne andre patienter i træningssalen.

- Robert medvirker til et accelereret forløb, så man kommer hurtigere tilbage til sit tidligere funktionsniveau, siger Mettine L. Blach, fysioterapeut på Vikærgården i Aarhus.

Det forventes, at rigtig mange patienter på sygehuse og plejecentre kan have glæde af genoptræningsrobotten, både i Danmark og resten af verden. Robert er fleksibel og kan behandle mange patienter i døgnet, når det passer ind deres rytme. Den tjener sig selv ind, hvis bare seks patienter om måneden kan sendes hjem én dag før end beregnet, fordi de undgår komplikationer af at ligge i sengen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094