23948sdkhjf

Danske robot-stjerner lever ikke op til amerikanske forventninger

Dårlige tider i bilindustrien har ramt Odenses største robotvirksomheder på væksten

De to fynske robot-fyrtårne Universal Robots og MiR vokser stadig, men det går langt fra så hurtigt som forventet. Det skriver fyens.dk i kølvandet på et netop offentliggjort kvartalsregnskab fra amerikanske Teradyne, der ejer de to danske virksomheder.

Tilsammen voksede salget i de to virksomheder i årets andet kvartal med 20 procent sammenlignet med året før, og det står langt fra mål med de forventninger om 30-40 procents vækst, som Teradyne tidligere har meldt ud. Det har fået koncernen til at nedjustere forventningerne, og ifølge administrerende direktør Mark Jagiela bliver årets vækst i robotforretningen nærmere på 25-29 procent. Det oplyste direktøren ifølge avisen på en telefonkonference i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet.

Bilindustriens krise kradser

Det er særligt Universal Robots, der har haft svært ved at leve op til forventningerne. Her var væksten i andet kvartal beskedne ti procent sammenlignet med perioden i 2018, og det skyldes ikke mindst en afmatning i bilindustrien. Ifølge avisen befinder 50 procent af Nordamerikas robotter sig på bilfabrikker, og det får derfor stor betydning, når producenterne skruer ned for investeringerne. Til gengæld har Universals robotarme oplevet en stærk vækst på det asiatiske marked, som i en vis grad har kompenseret for de svagere europæiske og amerikanske markeder.

Hos MiR var væksten markant højere, men selvom salget steg 81 procent sammenlignet med andet kvartal i 2018, har Teradyne også måttet nedjustere forventningerne til producenten af logistikrobotter. Hvor der tidligere var forventning om en vækst på 100 procent, reducerede Mark Jagiela på telefonkonferencen forventningen til 50 procents vækst i 2019.

Til trods for at ingen af koncernens danske robotvirksomheder har levet op til forventningerne, betragter Teradyne afmatningen som midlertidig, og der er stor tiltro til, at robotsalget på længere sigt vil vokse med de forventede 30-40 procent om året.

- På langt sigt forventer vi, at robotvirksomhederne er lige så gode til at skabe overskud, som resten af Teradyne. Men på kort sigt ser vi bort fra det, for vores højeste prioritet er fortsat at investere kraftigt i udvikling af nye produkter, løsninger og salgskanaler, sagde Mark Jagiela ifølge avisen på telefonkonferencen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094