23948sdkhjf

Klog ble baner Mekoprints vej ind i wearables

I samarbejde med blegiganten Abena har Mekoprint skabt en trykt og strækbar sensor til en intelligent ble, der betyder større livskvalitet til inkontinenspatienter og mindre omkostninger for miljøet og de kommunale plejebudgetter. Men den baner også vejen for nye muligheder inden for tryk på strækbare materialer og udvikling af smarte produkter i mange andre sektorer. Det skriver Mekoprint i en pressemeddelelse.

På plejehjem i Tyskland, Holland, Sverige, Norge og Danmark har personale og beboere de sidste to år testet en ny udgave af en gammel klassiker; inkontinens-bleen. Via sensorteknologi kan den nye ble sende besked til plejepersonalet, når den trænger til at blive skiftet, og dermed slipper personalet for at gå forgæves. Borgeren slipper for at ligge for længe med en våd ble, og også miljøet vinder, når der ikke længere smides unødvendigt mange bleer ud.

- Det er en win win win situation, siger Abenas direktør og ejer, Arne Terp-Nielsen, der efter flere års udvikling glæder sig over at være klar til lancering af det nye produkt.

Stor udfordring er blevet til spydspids i Støvring 

Før produktlanceringen var en realitet, er der brugt mange timer i maskinrummet. Visionen om en intelligent ble, som kan kommunikere til plejepersonalet, begyndte hos virksomheden MediSens i Silicon Valley. Her blev dataflow og cloudløsning udviklet og da amerikanerne skulle finde en bleproducent med den nødvendige erfaring og et produktions-setup, der matchede de globale ambitioner, faldt valget på danske Abena, der siden 1970’erne har produceret bleer til børn og inkontinente.

Abena skulle så til gengæld finde en samarbejdspartner i Europa, som formåede at trykke den elektroniske sensorteknologi på det ekstremt tynde, bløde og strækbare materiale, som en ble er lavet af. Her faldt valget på Mekoprint, og det gav nye udfordringer i den nordjyske virksomhed.

- Bleen er lavet af et non-woven materiale, som er meget tyndere end papir – det ligner et stykke tyndt tekstil. Det krævede en del udviklingstimer for os at sikre den rette styring igennem maskinerne, uden at det krøllede, sprak eller strakte sig, og samtidig trykke den elektrisk ledende blæk uden at materialet krympede, når blækken hærdede. Men heldigvis lever vi højt på udfordringer i Mekoprint, og nu har vi en optimal løsning til tryk af elektronik på ultratynde strækbare folier – en løsning der både er kosteffektiv og kan skaleres til højvolumen produktion, fortæller Tobias Holmgaard Stær, Business Manager hos Mekoprint.

Ifølge Morten Kjær, som er Sales Director i Graphic Electronics hos Mekoprint, har projektet givet virksomheden uvurderlig erfaring på det strategiske forretningsområde, der ligger i de fleksible materialer.

- Vi ser et kæmpestort potentiale i at have kompetencerne til at trykke på både fleksible og strækbare materialer; det vil komme alle vores kunder til gode. Vi ved, der sidder mange derude og tænker ’Hvordan kan vi differentiere vores produkter og skabe et nyt værditilbud inden for vores kategori?’ Vi kan nu hjælpe med den digitale rejse for vores kunder, fordi vi har udvidet vores kompetencer i trykt elektronik så drastisk. Og vi kan gå hele vejen fra laboratorietests til produktion af store volumener. Projektet er vores spydspids ind i den kategori, der hedder wearables, hvor digital funktionalitet tilføres til produkter, der ikke plejer at have det. Det tror vi meget på værdien i, fortæller han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096