23948sdkhjf

Danfoss-dilemma i kartelsag

Danfoss har fået tilbud om bøderabat i kartelsag, hvis koncernen indrømmer sin kartel-skyld.
EU-Kommisionen, der undersøger sagen om det ulovlige priskartel, har tilbudt danske Danfoss at indgå et forlig, som kan udløse en bøderabat på 10%, skriver dagbladet Børsen.

Danfoss har i sit seneste halvårsregnskab afsat 720 mio. kr. til bøden. For at opnå rabat på bøden kræves det, at Danfoss indrømmer sin skyld som kartelmager.

Omtalte priskartel bestod af brasilianske Tecumseh, danske Danfoss, japanske Panasonic, amerikanske Whirlpool og italienske ACC, hvoraf Whirlpool i Brasilien, Whirlpools og Panasonics amerikanske datterselskaber har accepteret at have deltaget i kartellet og har indviliget i at betale bøder på henholdsvis 490 mio. kr. og 262 mio. kr.

Valget mellem pest eller kolera
For Danfoss-koncernen vil sagen lukkes hurtigt, hvis man indrømmer sin skyld i kartelmageri, men samtidig vil det sætte vind i sejlene for civile gruppesøgsmål, der kører i USA og som er under opsejling i Canada og andre lande. Søgsmålene er anlagt af de kunder, der gennem 12 år har købt husholdnings-kompressorere til kunstigt opskruede priser af priskartellets medlemmer.

- Der er ikke tvivl om, at Danfoss står over for valget mellem pest eller kolera. Med et forlig får man slukket den ene brand, men åbner samtidig flanken for stribevis af kunder, der står klar i kulissen til at kræve erstatning. Det er skismaet, forklarer en advokat med speciale i konkurrenceret, der ikke ønsker at dagbladet Børsen oplyser hans navn.

Børsen har i løbet af weekenden forsøgt at få Danfoss’ ledelse i tale. Bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen har således overfor avisen meddelt, at han ikke må udtale sig om sagen.

Fakta om kartelsagen
Tilbage i 2008 går det op for brasilianske Tecumseh, at man er involveret i et priskartel, og virksomheden kontakter de brasilianske konkurrencemyndigheder. Koncernen samarbejder om sagen og opnår strafnedsættelse.

De involverede virksomheders kontorer ransages af henholdsvis amerikanske myndigheder og EU-kommissionen i 2009.

Senere i 2009 modtager karteldeltagerne de første gruppesøgsmål. Frem til april 2010 er der anlagt 48 gruppesøgsmål mod Danfoss, og flere er på vej.

I oktober 2009 indrømmer Whirlpool i Brasilien sin kartel-skyld.

En intern undersøgelse i Danfoss fører i august 2010 til fyringer af ledende medarbejdere i Flensborg. Koncernen indrømmer intet og holder kortene tæt til kroppen i forbindelse med afskedigelserne.

I september 2010 erkender Whirlpools og Panasonics amerikanske datterselskaber deres skyld og accepterer million-bøder.

I august 2011 afsætter Danfoss 720 mio. kr. i sit halvårsregnskab til en forventet bøde fra EU-Kommissionen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093