23948sdkhjf

ESA tager skraldet: Godkender skrotmission i rummet

ESA har netop godkendt den første mission, der er dedikeret til indsamling af rumskrot. Planen er, at rummissionen skal i luften i 2025.

Det oplyser ESA i en pressemeddelelse.

Det er det schweiziske firma ClearSpace, der skal lede arbejde med at få rum-skraldespanden i luften. Og det er på høje tid, mener direktøren.

- Miseren om rumskrot er mere deprimerende end nogen sinde. I dag har vi mere end 2.000 aktive satellitter i rummet og 3.000, der ikke virker mere, siger Luc Piget, der er stifter og direktør i ClearSpace.

Et træningsobjekt
Første opgave for projektet bliver at indfange den såkaldte Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), der dog ikke er en satelit men en adapter, der i 2013 blev brugt til at sende en ESA-satelit i kredsløb.

Vespa vejer omkring 100 kilogram og suser i dag rundt i omkring 800 meters højde uden at have et formål mere.

Ifølge ESA er den et optimalt første mål at indfange, fordi den har cirka samme størrelse som en sattelit og har en enkel og robust form, der forhåbentlig gør, at den kan indfanges uden at gå i flere dele.

På længere sigt skal fremtidige missioner indfange større, mere udfordrende objekter og også flere objekter ad gangen.

Flere sattelitter til telekommunkation
Direktøren hos ESA er enig i, at skrottet gør livet surt for nuværende og fremtidige rummissioner.

- Forestil dig, hvordan farligt det ville være at sejle på verdenshavene, hvis alle skibe, der gik tabt stadig flød i overfladen, siger ESAs direktør Jan Wörner.

Luc Piget spår, at tallet for satellitter kun vil gå op ad i de næste par år, og at der derfor er et behov for at få ryddet rummet nu.

Han fortæller, at satellitterne vil stige i antal og størrelse og med multi-konstellationer af hundrede eller tusinder af satelitter til blandt andet telekommunikation.

I følge ESA kommer missionen til at koste i omegenen af 117 millioner euro svarende til 875 millioner danske kroner. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094