23948sdkhjf

En ordentlig spand kraftfoder: Firma bag staldsensor vokser 20 procent om året

20 procent vækst, 20 ansatte og en flytning fra Glyngøre til Agro Food Park i Aarhus.

Der er fart på vækstvirksomheden Dol-Sensor, der er skabt under vingerne på staldinventarproducenten Skov A/S i Glyngøre og i april fik egen luft under vingerne som selvstændig virksomhed i Aarhus.

- Vi flyttede af flere årsager. Dels for at komme tættere på det rigtige miljø med landbrugsrelaterede virksomheder og organisationer. Dels for at være tæt på universitetet, hvor vi rekrutterer vores medarbejdere, fortæller Kartheenban Nagenthiraja, der tiltrådte som CEO i Dol-Sensors for to år siden.

Dol-Sensors har altid været en vækstvirksomhed, men inden for de sidste par år har væksten fået en ordentlig spand kraftfoder, så den er steget med 20 procent pr. år, og indtjeningen er fulgt med. 20 mand er beskæftiget i firmaet, som også er repræsenteret i USA og Thailand.

Størstedelen af omsætningen bliver skabt i udlandet, hvor USA er det største marked.

Vandtætte sensorer
Dol-Sensors’ forretning er baseret på dataudveksling på staldniveau. Hovedparten af salget er blandt andet sensorer til måling af foder, temperatur og luftfugtighed samt ammoniak.

Nyeste skud på produktstammen er managementløsninger, som kan give landmanden mulighed for at optimere i grisestien ved at overvåge dyrenes adfærd.

Paletten af sensorer består af 14 grundmoduler, som via forskellige kundetilpassede løsninger bliver til 400 varianter. Den mest solgte er fodersensoren, som måler, om der foder i forsyningskanalen fra silo til trug. Nummer to er en klimasensor, som på én gang måler såvel temperatur som luftfugtighed i stalden.

Sensorerne sidder i nogle barske miljøer med bl.a. ammoniak og svovlbrinte, hvilket går ud over produkternes levetid. Derudover skal staldene vaskes grundigt ned, hver gang der skal sættes ny besætning af grise eller kyllinger ind.

Management i stalden
Da Kartheenban Nagenthiraja trådte til, fik han til opgave at styrke og udbygge salget i Europa og sætte gang i salget af de databaserede managementløsninger. Sidstnævnte henvender sig udelukkende til de helt store griseproducenter, der overvåger deres produktion via computere.

- For griseproducenten handler det om, at han skal komme så tæt på den maksimale slagtevægt pr. gris som muligt. Og kan han ramme den øvre grænse, er det økonomiske udbytte langt større for både landmand og slagteri, siger direktøren.

En slagtelinje er typisk bygget til grise i størrelsesordenen 85 kg til 106 kg. Vejer grisen mere end den øvre grænse, bliver landmanden "straffet" med en lavere notering, da grisen på grund af sin størrelse ikke passer til det automatiserede produktionsudstyr og derfor må håndteres manuelt.

Managementløsningerne er det hurtigst voksende forretningsområde hos Dol-Sensors og udgør tæt på fem procent af den samlede omsætning.

Læs hele historien i den nyeste udgave af Food Supply Magazine, der udkom 21. februar.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078