23948sdkhjf

Nyt firma bag exoskeletter går benhårdt efter byggebranchen

Ny virksomhed, ExoWear, vil sende hundredevis af exoskeletter ind i byggebranchen. De støtter og forebygger nedslidning, siger adm. direktør Niels W. Falk fra HD Lab

Et ekstra mekanisk skelet kan aflaste og støtte ved tunge og skæve løft og forebygge nedslidning.

Det har teknologivirksomheden HD Lab, der blandt andet arbejder med udstyr til byggebranchen, dokumenteret.

Det seneste år har HD Lab afprøvet CE-godkendte exoskeletter til bygge- og anlægsbranchen. Tidligere var virkelighedens svar på filmhybriden mellem menneske og maskine, RoboCop, mest kendt af militæret eller hospitaler med speciale i genoptræning.

Men nu bliver der skruet op for at introducere de mekaniske skeletter til danske håndværksvirksomheder og entreprenører.

Hvad er et exoskelet?

Exoskelettet er et mekanisk skelet, som medarbejderne påfører sig, og som er designet til at give stabilitet og lette processerne ved gentagelsesarbejde.

Den ergonomiske konstruktion gør det lettere at foretage tunge løft.

Ifølge HD Lab findes der i dag 10-12 skeletter i brug i den danske byggebranche. Ambitionerne for ExoWear er, at der i 2021 skal være mindst 100 skeletter i brug. Det skal blandt andet ske gennem en deleøkonomiske model, hvor exoskeletter kan tilgås gennem service- og leasingaftaler.

Exoskeletterne findes i tre varianter, der giver støtte til henholdsvis skulder, ryg og ben – skeletterne er modulære og kan kombineres.

Bag den nye virksomhed ExoWear, der vil gøre exoskeletter mere udbredte i byggerier, står HD Lab, Jensen Gruppen og Herlev Stilladser. Virksomheden tegnes af Niels Falk, Viet Pham og Nina Blumensaadt.
Kilde: HD Lab/Jensen Gruppen

Det sker gennem det nystiftede firma, ExoWear, "og vi er den første fuldt dedikerede danske virksomhed med speciale i exoskeletter", siger adm. direktør og partner i HD Lab, Niels W. Falk, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han fortæller, at målet er en tidobling af antallet af exoskeletter i branchen til næste år.

- Og det er ikke urealistisk, forsikrer han:

- Ser vi på den globale branche for exoskeletter, er det en milliardforretning, i amerikanske dollars. Men før vi kommer dertil, kræver det, at vi ikke bare kan levere driftssikre skeletter, men også at kunderne har garanti for, at der er fuld service og vejledning hele vejen igennem, siger han.

Et bedre arbejdsmiljø
ExoWear er blevet til i et samarbejde med Jensen Gruppen (der ejer 51 pct.), Herlev Stilladser (12,5 pct.) og en endnu ukendt investor (12,5 pct). HD Lab ejer de sidste 24 pct. af virksomheden.

Baggrunden er, at bedre forebyggelse og færre ulykker er en højprioritet i den danske byggebranchen, der er en af de mest belastede brancher herhjemme.

- Og nu strømmer ny teknologi ind over branchen, der skal sikre et bedre arbejdsmiljø med nedslidningsskader i job, hvor tunge løft og gentagende arbejde er en stor del af dagligdagen, siger Niels W. Falk til Licitationen.

Stort potentiale
Gennem et år har HD Lab testet og analyseret brugen af de højavancerede exoskeletter, og resultaterne af pilotprojekterne (som Licitationen beskrev i marts 2019) viser, at der et stort potentiale og efterspørgsel for at anvende exoskeletter på byggepladser, lagre og værksteder af blandt andet murer, tømrer, betonnere, service-, installations- og stilladsfolk. Men erfaringerne viser samtidig, at der er behov for løbende service, support og vidensdeling, hvis exoskeletterne skal give fuld værdi.

- Vores forretningsmodel er målrettet til byggebranchen, hvor folk har brug for at leje på timebranchen og brug for fuld service. Og det kræver vejledning indledningsvis, hvis man skal have fuld glæde af det, siger Niels W. Falk.

Djævelen i detaljen
Han fortæller, at i de virksomheder, hvor teknologien er blevet testet, begyndte det som en meget teknisk diskussion, men kort efter blev det også en snak om, hvad der for eksempel skal til, for at håndværkere skal bruge exoskeletter.

- Hver 20 person i Danmark er håndværker og hver tredje af dem har estimeret behov for et exoskelet i det daglige, siger Niels W. Falk til Licitationen.

Han tilføjer, at selv om skeletterne er målrettet byggebranchen vil der også være langt flere kunder fremover inden for procesindustri og slagteribranchen, samt værksteder, lager og fabrikation.

- Men når vi snakker om exoskeletter ligger djævlen i den grad i detaljen, fordi det hele tiden gælder om at justere og tilpasse skelettet til medarbejderens personlige arbejdsstil og behov.

- Når det lykkes, kan jeg blive helt rørt over de folk, jeg har mødt derude, og som virkelig har været glade for den hånd i ryggen, som måske har sikret, at virksomheden kan holde længere på de medarbejdere, der både har evner, viden og lyst til at fortsætte, siger Niels W. Falk.

Han tilføjer, at via et tæt samarbejde med forskere, udviklere og eksperter, har ExoWear fået mulighed for at bruge de erfaringer, de har fået fra branchen, til at udvikle exoskeletterne.

- Det giver os en tro på, at vi de næste år kan øge antallet af exoskeletter i branchen, siger han.

Målet er mindst 100 exoskeletter i 2021.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113