23948sdkhjf

Corona: Linak-niche har holdt hånden under resten af forretningen

Coronakrisen har påvirket Linak på to vidt forskellige måder.

For mens den største del af forretningen er ramt på aktiviteten, har Guderup-virksomhedens aktuatorsystemer til hospitalssenge oplevet en voldsom vækst, fordi verdens hospitaler har været i sengenød under epidemien.

I juni måned har omsætningen i dette segment været 86 pct. højere end samme måned for et år siden, og ordreboomet strækker sig i øjeblikket til og med september.  

- Segmentet har holdt live i os over coronakrisen og opvejet noget af det tabte i vores andre forretningsben, fortæller administrerende direktør Bent Jensen, Linak.

Linak omsatte for mere end 4 mia. kr. i seneste offentliggjorte regnskab. Den resterende del af aktiviteten, der blandt andet er aktuatorer til teleskop-bordben, elevationssenge og den brede industri, er cirka en fjerdedel under niveauet. Nedgangen er dog i nogen grad blevet minimeret af det fremadstormende sengesegment.

- Hvis man tager marts til juni, rammer vi totalindeks på 93 i omsætning, uddyber direktøren.

Medarbejdere sendt hjem
Det er blandt andet Linaks største segment, teleskop-ben til hæve- og sænkeborde, der er hårdt ramt. Konsekvensen har været, at Linak har benyttet sig af hjælpepakker – både i Danmark og rundt på sine udenlandske fabrikker.

- Vi har lidt over 80 sendt hjem i Danmark – både timelønnede og funktionærer, og vi har også sendt medarbejdere hjem ude i verden og brugt de ordninger, som der nu var, fortæller Bent Jensen.

Linak har 1.200 ansatte på sin fabrik i Guderup på Als og samlet set 1.200 medarbejdere på sine fabrikker i Kina, USA og Slovakiet. 

- Det er som om, at nedgangen er fladet ud, og vi ligger på et lavt, stabilt niveau. Der er en lille tendens til, at Europa er lidt bedre med igen. Europa har ligget jævnt lavt i lang tid, siger direktøren, der dog er pessimistisk for resten af 2020.

- Vores ordreindgang viser, at nedgangen ikke er ovre efter sommerferien.

Tør ikke budgettere
De nuværende markedsforhold betyder også, at Linak ikke kan se mere end 1-2 måneder frem, hvilket også giver frustrationer i organisation.

- Alle beslutninger, vi tager, er i øjeblikket kortsigtede inden for en måneds tid, siger Bent Jensen.

Virksomhedens regnskab for 2019/2020 lukker ved udgangen af juni. Og det bliver meget pænt, fordi nøgletallene kun er blevet corona-ramt de sidste fire måneder.

- Vi får faktisk en lille vækst på 1 pct. Budgettet opnår vi ikke, men resultatet er tilfredsstillende. Det nye regnskabsår begynder i hvert fald skidt. Det kan vi se, uddyber han.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109