23948sdkhjf

Start-up redder menneskeliv og ideen ser ud til at være bæredygtig

En fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark sker i havne, hvor folk, der færdes alene, falder i vandet og aldrig formår at komme op igen. Mange reddes i dag af de 350 redningsstiger, som Trygfonden har opsat i en række havne.

Det var den sjællandske start-up, Nordic Firefly, der konstruerede den solcelledrevne LED-Lampe, som oplyser redningsstigen både dag og nat.

Nordic Firefly fandt i sin tid sammen med DTU-forskere via et succesfuldt strukturfondsprojekt på Sjælland, og i dag er virksomheden på vej mod nye ordrer og i gang med professionalisering og vækst. Det fortæller Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

LED-lampen er et af mange spændende teknologiprodukter, der er kommet fra strukturfondsprojektet ”Teknologisamarbejde i Region Sjælland”, drevet af DTU Link på DTU Risø Campus og støttet med 17,6 mio. kr. af EU’s Regionalfond.

Fakta om EU's Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

- Styrke virksomhedernes innovationsevne

- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne

- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive

Her går virksomheder sammen med videninstitutioner om at løse et specifikt problem, og for Nordic Firefly blev det et gennembrud.

Krævede garanti
Nordic Firefly stod i sommeren 2018 over for at skulle levere sin første store ordre – LED-lamper til Trygfondens redningsstiger. Fonden ville have en garanti for, at solcellen virker under vinterbrug med ringe sollys og korte dage.

Men det var midt om sommeren, og Nordic Firefly stod med den vanskelige opgave at genskabe vintervejr til test og validering. Redningen blev DTU Fotonik, der forsker i alle tekniske applikationer af lys og kunne skabe de nødvendige kunstige, vinterlignende forhold til test af redningsstigen.

Nordic Firefly havde allerede brugt en matematisk model til at simulere redningsstigens ydeevne under alle tænkelige forhold og vist, at lampen var pålidelig under vinterdrift.

- Men markedet er domineret af billige kinesiske produkter, som ikke er bygget til det danske klima, og derfor var det vigtigt at dokumentere, at vores solcelle kan stå distancen under alle vejrforhold, siger Jørgen Kejlberg, CEO i Nordic Firefly.

- Vi fik heldigvis et tæt og udbytterigt samarbejde med forskerne på DTU Fotonik, der har stor viden om solceller, LED-lys og batterier. Testen gik godt, og i 2019 fik vi vores første rigtige kunde, Trygfonden, som i dag er en fast kunde. Samarbejdet med DTU har været en altafgørende reference for os, og vi arbejder stadig sammen, fortæller Jørgen Kejlberg.

Over et år efter deltagelsen i EU-projektet kan CEO Jørgen Kejlberg nu for alvor se betydningen af samarbejdet med DTU-forskerne:

- Det har været med til at gøre vores virksomhed interessant, har tiltrukket yderligere bevillinger, vi har fået en ekstern investor og etableret A/S med en professionel bestyrelse. Vores produkt er blevet gennemtestet, så vi nu kan dokumentere den performance og pålidelighed, som hele tiden har været vores vigtigste salgsparameter, siger Jørgen Kejlberg.

Teknologisamarbejde i Region Sjælland begyndte i januar 2018 og løber frem til august 2022. Det drives af DTU Link med hjemsted på DTU Risø Campus og er støttet med 17,6 mio. kr. fra EU's Regionalfond. I projektet samarbejder 57 mindre virksomheder i Region Sjælland med forskere fra videninstitutioner i Region Sjælland.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.203