23948sdkhjf

Sjældne råstoffer skaber genbrugsdilemma

Det er for dyrt at lokalisere de sjældne råstoffer i elektronisk affald på kort sigt, men det kan gøre regningen endnu dyrere på den lange bane.
Der indsamles hver år cirka 15 kg. elektronikaffald pr. indbygger i Danmark, og selv om det tal er langt højere end de fleste andre lande i EU, betyder det ikke, at indsatsen ikke kan optimeres.

Problemet er, at det kan være svært at finde de sjældne råstoffer.

- Vi har vanskeligt ved at finde frem til råstofferne, for vi har ikke fået helt klar besked fra producenterne om, hvor de er brugt, siger Michael Averhoff, der er direktør i genindvindingsfirmaet Averhoff A/S, til dr.dk.

Tema: Elektronikbranchen, Kina og de sjældne jordarter

Et andet paradoks er, at prisen for at udvinde de sjældne råstoffer på den korte bane er alt for høj.

- Prisen for at udvinde og isolere de her sjældne råstoffer bliver alt for høj i forhold til nyprisen på dem, siger Peer Lund-Thomsen, direktør i Dansk Elretur.

Og det kan altså ramme de europæiske lande som en boomerang på sigt:

- Vi kommer som forbrugere til at betale væsentlige prisstigninger i fremtiden, som alene kan tilskrives, at vi faktisk ikke kan få fat i de sjældne metaller, siger Johnny Bøgwig, der er direktør i Dansk Producent Ansvar-system (DPA), som holder styr på de indsamlede mængder skrot i Danmark.

Læs også: EU til kamp mod elektronikaffald
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062