23948sdkhjf

Ny teknologi skal give intelligente gadelys

Riegens, Teamtronic og Alfred Priess leverer udstyr og knowhow til en tværfaglig forskergruppe fra Aalborg Universitet, som fra i dag eksperimenterer med intelligente gadelys.
Den første testopstilling med varmefølsomme kameraer, justerbare LED-designlamper og specielt udviklet software tages i dag i brug på den centralt beliggende John F. Kennedys Plads foran banegården i Aalborg.

Pladsen kommer til at fungere som udstillingsvindue og testlaboratorium, og erfaringerne fra Aalborg bliver fulgt op af lignende eksperimenter andre steder i landet.

Virksomheder som Riegens, Teamtronic og Alfred Priess bidrager med udstyr og knowhow, mens en tværfaglig gruppe af byrums-arkitekter, programmører og computervision-eksperter har samarbejdet om at udvikle de nødvendige værktøjer til styring af den intelligente belysning.

- Eksperimentet bliver udført med 16 lamper, så vi dækker et helt udsnit af en by. På den måde kan interesserede kommuner og andre investorer opleve kvaliteterne i en dynamisk belysning, før der investeres i store anlæg, forklarer arkitekt Esben Skouboe Poulsen, der styrer forsøgene som led i sit ph.d.-forskningsprojekt ved Aalborg Universitets Institut for Arkitektur og Medieteknologi.

Kamerainput tænder og slukker
De 16 lamper og det skiftende lys fra dem udgør den synlige del af forsøgsopstillingerne, men forskernes fokus ligger i høj grad på alt det bagvedliggende, som skal fodre systemet med input om brugernes færden og omsætte informationen til en passende belysning.

- Analyser af optagelserne fra de varmefølsomme kameraer viser os, hvordan pladsen bliver brugt, og samtidig bliver vejrforholdene og energiforbruget monitoreret. Vi kan ikke se, hvem der bevæger sig, men vi kan se opholdstider, hastighed og grupperinger på pladsen. Alt det kan vi bruge som input til design af lyset, så det for eksempel bliver gjort kraftigere i området omkring brugerne. Vi kan også skabe en kold og kraftig belysning på gangstier og en varmere belysning på de steder, hvor folk opholder sig i længere tid. Det giver en mere differentieret byrumsbelysning, der er foranderlig over tid, og det vil gøre det mere spændende at komme på pladsen, siger Esben Skouboe Poulsen.

Skattejagt til lampen
Ekstra spændende bliver det, når projektet trodser konventionerne om god opdragelse og giver sig til at lege med lyset. Men også dét tjener et forskningsformål:

- På udvalgte tidspunkter kan vi lave en form for skattejagt, hvor du kan løbe hen til en lampe og aktivere en bølge af varmt lys over pladsen. I den forbindelse er det mere æstetiske og sociale dimensioner, vi undersøger, fortæller Esben Skouboe Poulsen.

Projektet bliver bakket op af det landsdækkende innovationsnetværk Dansk Lys, som med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen forfølger et mål om at gøre danske virksomheder i lyssektoren førende på globalt plan. Konklusioner fra projektet skal også være med til at inspirere byplanlæggere og arkitekter, der eksempelvis kan få en bedre forståelse af brugen af byens pladser.

Forsøgsopstillingen vil befinde sig på John F. Kennedys Plads i Aalborg fra mandag den 23. januar til torsdag den 2. februar. Opfølgende eksperimenter ved Frederiksberg Kulturcenter gennemføres efter planen til maj.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11