23948sdkhjf

Elektronikproducenter: Uvarslede kontrolbesøg skaber usikkerhed

En ny lovgivning, der gør, at eksporterende virksomheder risikerer både varslede og uvarslede kontrolbesøg fra Erhvervsstyrelsen, skaber usikkerhed i dele af den danske elektronikbranche.

Det viser Electronic Supplys egen rundspørge blandt flere af landets førende dual use-producenter.

- Cobham SATCOM er opmærksom på den nye lovhjemmel, og vi tager arbejdet med eksportkontrol meget alvorligt. Vi er i øjeblikket ikke bekymrede over Erhvervsstyrelsens nye beføjelser, men afventer og ser, hvordan de agter at bruge de nye beføjelser i praksis i fremtiden, siger Leif Ottoson, bestyrelsesformand og fungerende CEO for Cobham SATCOM.

Dual use produkter:

Produkters funktion og anvendelsesmuligheder er afgørende for, om det kræver en særlig tilladelse at eksportere dem. Nogle produkter kan både bruges til civile og militære formål. Den slags produkter kaldes dual-use produkter.

EU's kontrolliste indeholder de dual-use produkter, som kræver en eksporttilladelse.

Kilde:
eksportkontrol.erhvervsstyrelsen.dk/

Tryk på myndighederne
Samme melding kommer fra flere kolleger i branchen. Det gælder også indirekte for Terma, der netop nu undersøges af Østjyllands Politi for netop overtrædelse af reglerne om eksport af netop dual use-produkter.

Terma ønsker ikke at udtale sig om sagen, så længe politiets undersøgelse foregår, men kommunikationsdirektør Kasper Rasmussen siger, at man henholder sig til udmeldingen på området fra Dansk Industri.

- Det er klart, at virksomhederne lige nu kigger på sig selv og tænker; Er vi 100 procent i compliance? Vi forventer, at der vil komme et øget tryk på myndighederne fra virksomhederne, der i højere grad vil henvende sig for at få verificeret, at de har tolket reglerne korrekt og ikke eksporterer ulovligt, siger Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent på området for global handel og investeringer i Dansk Industri, der ved høringen i forbindelse med lovforberedelsen udtalte kritik af navnligt de uvarslede kontrolbesøg.

Styrelsen kan blive flaskehals
Virksomhedernes behov for afklaring skaber tvivl om, hvorvidt Erhvervsstyrelsen er klar til at behandle en stor mængde af henvendelser på kort tid.

- Spørgsmålet er jo så, om Erhvervsstyrelsen er gearet til at håndtere dette, eller om de bliver en flaskehals på det her område, siger Peter Bay Kirkegaard med henvisning til, at styrelsen allerede fra årsskiftet har lovhjemmel til at tage på varslede og uvarslede kontrolbesøg.

Den nye lovhjemmel:
Folketinget vedtog 26. november 2020 et lovforslag fra Erhvervsministeren om, at give Erhvervsstyrelsen adgang til at foretage både varslede og uvarslede kontrolbesøg hos virksomheder, der fremstiller dual use-produkter til eksport.

Loven træder i kraft den 1. januar 2021.

Gennemførte besøg uden lovhjemmel
Electronic Supply har spurgt Erhvervsstyrelsen om, hvordan de har tænkt sig at gribe opgaven med varslede og uvarslede kontrolbesøg an, og hvad virksomhederne således kan forvente fra nytår.

Vi ville også gerne have Erhvervsstyrelsens svar på, om man er gearet til at imødekomme et højere antal henvendelser.

Erhvervsstyrelsen er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse, men Electronic Supply har via en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen fået oplyst, at man i de sidste fire år, fra 2016-2019 ikke har været på et eneste kontrolbesøg hos virksomheder, der producerer dual use-produkter.

I 2015 var Erhvervsstyrelsen på fire varslede kontrolbesøg og angiver i svaret på aktindsigten:

- ... at styrelsen i forlængelse heraf i et tilfælde gav en indskærpelse til virksomheden og i et tilfælde opfordrede til øget opmærksomhed på eksportkontrolreglerne og vilkårene for eksporttilladelserne.

Efterfølgende blev Erhvervsstyrelsen dog opmærksom på, at man ikke havde den tilstrækkelige lovhjemmel til at foretage kontrolbesøg og har derfor indstillet aktiviteterne.

I hvert fald indtil årsskiftet, hvor den nye lovhjemmel træder i kraft.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094