23948sdkhjf

UV-lys i ventilationssystemer vinder frem

Færger og hoteller får nu installeret UV-C-lys i ventilationssystemerne for at dæmme op mod corona-virus og andre luftbårne smittefarer. Men ifølge Ingeniøren.dk så advarer en leverandør nu om, at teknologien nogle steder bruges uden tilstrækkelig hensyn til sikkerhed og effektivitet.

Man ser det på Molslinjens færger og fremover også på værelserne hos hotelkæden Scandic. UV-lys, der i ventilationssystemerne dræber 90 procent af luftbårne virus og bakterier. En teknologi, der i mange år med succes er anvendt eksempelvis på hospitaler. 

Men hos en af de leverandører, der i mange år har leveret til netop hospitalerne, virksomheden Naturlig Desinfektion, så er det væsentligt, at sikre sig, at man anvender teknologien med respekt.

- Vi kan se, at der er nogle, der markedsfører UV-lamper med løfter om, at du godt kan bruge dem i lokaler, hvor der er mennesker til stede. Men UV-C-lys er farligt. Det nedbryder dna og rna i alt, der bliver ramt af det. Det gælder bakterier, vira, skimmelsvamp, og altså også mennesker. Den styrke, som vi bruger i ventilationsanlæggene, svarer til seks gange den tilladte dagsdosis. Hvis du blev ramt af den dosis på huden, ville du få førstegradsforbrænding, og hvis du ser ind i lampen, får du svejseøjne. Så vi prøver at få folk til at forstå, at hvis det virker, så er det altså farligt. Og hvis det ikke er farligt, så virker det ikke, siger Karsten Snitkjær, der er teknisk ansvarlig hos Naturlig Desinfektion, til Ingeniøren.dk.

Han advarer således om, at der findes flere underlødige produkter på markedet, som enten ikke virker eller kan være farlige at bruge. Sikkerhedsstyrelsen har advaret om to UV-produkter, der ikke virker efter hensigten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113