23948sdkhjf

Innovative produkter skal lære virksomheder at udnytte digitalt potentiale

Mindst 20 særligt udviklede demonstratorer skal produceres og sendes på mission i dansk erhvervsliv. Målet er at inspirere og hjælpe virksomheder til at udpege og udvikle deres eget digitale potentiale.

Professionshøjskolen UCN vil sammen med en række andre europæiske uddannelsesinstitutioner nu gøre noget ved i et nyt EU-projekt: Digidemo.

Digidemo:

Projektet løber over de næste tre år og har et samlet budget på omkring 2.5 mio. kr.

Fem uddannelsesinstitutioner står bag projektet fra hhv. Danmark, Norge, Frankrig, Østrig og Rumænien.

Med projektet vil UCN og de øvrige partnere udvikle en række såkaldte demonstratorer, der kan fungere som gode eksempler på, hvordan man kan digitalisere mekaniske produkter, og hvad det kræver af medarbejderne. 

 - Klimaudfordringer og den digitale transformation påvirker verden i stor stil, ikke mindst den måde, man som virksomhed i dag skal drive forretning på. Udfordringerne er ikke blevet mindre aktuelle, selvom coronapandemien har overtaget verdensdagsordenen, tværtimod, siger Esben Skov Laursen, lektor på Professionshøjskolen UCN og leder af projektet Digidemo.

- Det er altafgørende, at man som virksomhed forstår at udnytte de digitale muligheder. Men det kræver, at virksomhederne får hjælp til at omstille sig, siger Esben Skov Laursen.

Show it dont tell it

Ifølge projektlederen ved mange små og mellemstore virksomheder ikke, hvor de skal starte, da de ofte mangler indsigt og ressourcer for at udnytte potentialet. Derfor er der også brug for styrke uddannelsen af fremtidens medarbejdere, så deres kompetencer i højere grad er målrettet industriens nye behov. 

 - Det er en slags show it, don’t tell it, hvor virksomhederne med egne øjne kan se, hvordan man kan gribe det an, og hvilke muligheder der ligger i digitaliseringsprocessen. Samtidig bliver det demonstratorer, som studerende på de tekniske uddannelser kommer til at arbejde intenst med. På den måde får de fingrene i de nyeste teknologier allerede under uddannelsen og kan være med til at skubbe til virksomhedernes udvikling, når de kommer ud og får job, siger Esben Skov Laursen.

Smarte kontormøbler

Et af de produkter, der eksempelvis kunne digitaliseres, er en kontorstol. Det kunne være i forhold til at fremme sundhed, hvor man får en besked fra sin stolen om, at det er tid til at rejse sig op, eller at det måske er tid til en pause, hvis man har siddet uroligt i længere tid. På den måde kan man også indhente viden, der kan bruges til at forbedre virksomhedens forretningsmodel ift. det konkrete produkt.

 - Målet er i sidste ende at øge konkurrenceevnen ude i de her virksomheder og at klæde de studerende på til at bidrage i den proces. De virksomheder, der i dag lever af at lave produkter, kan kun forblive konkurrencedygtige, hvis de kommer mere med på udviklingen i forhold til digitalisering og bæredygtighed, fortæller Esben Skov Laursen.

I alt vil omkring 25 undervisere og forskere samt 250 studerende blive involveret i projektet sammen med en række virksomheder i de fem lande.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094