23948sdkhjf

Nu skal printet elektronik opløse sig selv i kroppen efter monitorering

Forskere fra Aarhus Universitet vil udvikle opløselige, printbare sensorer, der kan bruges inde i menneskekroppen. Det fortæller universitetet i en pressemeddelelse.

Med to millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond skal Shweta Agarwala, forsker og adjunkt på universitetets Institut for Elektro- og Computerteknologi, lede projektet: "Bioresorbable Force Sensor using Biodegradable Piezoelectric Material".

- Der er stigende behov for, at implanterede enheder er fleksible, biokompatible og biologisk nedbrydelige for at undgå kirurgiske indgreb, når de skal fjernes igen. Måling af trykket i for eksempel hjernen, blæren og hjertet kan sikre, at implantater fungerer korrekt og kan også være et tegn på kropslig sundhed, siger Shweta Agarwala.

På nuværende tidspunkt er bioelektronik lavet af komponenter, der i mange tilfælde er problematiske i blødt og fleksibelt væv. Og hvis de skal ud af kroppen, så kræver det kirurgisk indgreb med den risiko for komplikationer, der følger.

Forskerholdet vil ved hjælp af Printet Elektronik-teknologi, PE, udvikle fleksible materialer og enheder, som efter en forudbestemt tid nedbrydes til sikre, ikke-giftige rester.

Piezoelektriske materialer omdanner mekaniske kræfter til elektrisk energi og omvendt. De fleste uorganiske piezoelektriske materialer, man benytter i dag, er biokompatible, men ikke biologisk nedbrydelige.

I projektet vil forskerne benytte polymer-baserede materialer og via modifikation af disses mikrostrukturer højne materialernes piezoelektriske egenskaber og bionedbrydelighed. 

Kilde: AU

Ved at kombinere PE-teknologi med biokompatible elektroniske materialer håber forskerholdet at åbne dørene til helt nye muligheder, eksempelvis sensorenheder, der kan overvåge implantater, nedbrydelige antennesystemer og drug-delivery-systemer til målrettet medicinsk behandling.

- Vi undersøger piezoelektriske egenskaber for en lang række materialer, som i dag bliver benyttet inden for vævsteknologi. På baggrund af disse undersøgelser vil vi designe kredsløb og benytte de rigtige PE-metoder til at udvikle en fleksibel sensor, der er bio-opløselig i den menneskelige krop, og som har næsten samme mekaniske egenskaber som menneskeligt væv. I projektet vil vi undersøge sammenhængen mellem materialers flygtige adfærd og deres elektroniske egenskaber i et biologisk medium til biomedicinske enheder. Dette er et hidtil totalt uudforsket område, forklarer Shweta Agarwala.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094