23948sdkhjf

Vejen er banet for ny nordjysk teknologi-hub med produktion af 75.000 tons e-methanol

Projektet Green CCU Hub Aalborg, der har REintegrate og European Energy som primære projektpartnere, er blandt de danske deltagere i det kommende IPCEI-udbud for Power-to-X løsninger. Det meddeler Erhvervsministeret.

Det nu prækvalificerede projekt stiler mod at etablere en større e-metanolproduktion på Port of Aalborg, som første skridt i en større grøn energihub, der i fremtiden skal udnytte CO2 fra eksempelvis storudledende Aalborg Portland og konvertere det til fremtidens grønne brændstoffer.

Formålet med projektet er en årlig produktion af 75.000 tons e-methanol, hvilket gør det til et af de største produktionsanlæg af e-methanol i Europa. Samtidig understøtter projektet udviklingen af et af de største teststeder for methanolbrændselsceller i verden.

Regeringen sendte forleden 850 millioner kroner til den danske deltagelse i et IPCEI på brint. De danske projekters endelige deltagelse i det fælleseuropæiske brintprojekt, og dermed stillingtagen til statsstøtte, vil afhænge af matchmaking-forløbet og Europa-Kommissions endelige godkendelse.

- Jeg er meget tilfreds og stolt over, at REintegrate, European Energy og vores gode partnere er blevet udvalgt til at repræsentere Danmark på europæisk plan inden for et område, som i den grad kan være med til at sætte os på verdenskortet. Der er ingen tvivl om, at Power-to-X i mange år frem vil sætte dagsordenen for, hvordan vores samfund i fremtiden kommer til at bruge den vedvarende energi, som vores vindmøller og solceller leverer, siger Knud Erik Andersen, der er administrerende direktør for European Energy. 

Hos REintegrate, der er vokset ud af Aalborg Universitet, er man spændt på at kunne gå i gang med planerne om at gøre netop Aalborg til en central grøn energihub i europæisk sammenhæng.

- Vi har gennem adskillige år arbejdet frem mod denne ’Giga-Fuel’ brændstoffabrik i Aalborg som er det første af sin art med storskalaudvikling af e-metanol, der kan sætte den tunge transportsektor fri fra olien. Med dette projekt kommer produktionen af e-metanol til for alvor at rykke ind på markedet for blandt andet skibsbrændstof, siger Lars Udby, der er  administrerende direktør for REintegrate.

Brændselsceller er nøglen

Blue World Technologies er pt i gang med at opbygge det, der bliver verdens største methanol-brændselscellefabrik. Virksomheden er valgt som teknologipartner i Green CCU Hub Aalborg.

- Vi er meget stolte af at deltage som brændselscelleteknologipartner i projeket, Green CCU Hub Aalborg. Med den høje elektriske effektivitet er brændselscelleteknologien nøglen til at muliggøre den omkostningseffektive brug af e-methanol, der er nødvendig for at methanol kan konkurerre med konvertionelle brændstoffer, siger Mads Friis Jensen, Chief Commercial Officer og medstifter af Blue World Technologies.

- Dette projekt dækker hele værdikæden fra produktion af e-methanol, lagring og brændselsdistribution til effektiv udnyttelse, hvilket giver et bredt bevis på koncepter, der understøtter udrulningen af methanol som det fremtidige brændstof til transportsektoren, forklarer Mads Friis Jensen.

Anlægget til Carbon Utilization i Aalborg har opbakning fra Aalborg Portland, Reno-Nord og E.On som mulige CO2-leverandører.  Samtidig er der opbakning til projektet fra Mærsk, Circle K og Bunker One, som ser store perspektiver i udbygning af produktionen frem mod 2030.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079