23948sdkhjf

Spækket med kunstig intelligens og bygget til genbrug: Sådan ser fremtidens fabrik ud

Fremtidens fabrik kommer til at være menneskecentreret, refigurerbar, fyldt med kunstig intelligens, bygget til genbrug og bygget på solide data.

Faglig leder Rasmus Hasle fra Teknologisk Instituts Robotcenter giver her sine fem bud på, hvordan fremtidens fabrik kommer til at se ud.

Det gør han med baggrund i EU-projektet Shop4cf, som står for Smart human Oriented Platform for Connected Factories, der er et EU-projekt til 112 millioner kroner med deltagelse af blandt andre Volkswagen og Siemens - og Teknologisk Institut.

Menneskecentreret

Det er for dyrt at automatisere de sidste 20 procent af en produktion. Så drømmen om en hel menneskefri fabrik er utopisk. Fremtidens produktion vil blive et samarbejde mellem maskiner, robotter og mennesker.

Rekonfigurerbar

Fremtiden vil byde på et farvel til de statiske produktionslinjer. I stedet vil vi få mere dynamiske arbejdsstationer, hvor produkter transporteres og fremstilles på kryds og tværs af produktionsgulvet ved hjælp af mobile, samarbejdende robotter.

Vi vil nemlig få et skifte fra, at der produceres mange af de samme produkter, til at vi producerer få af mange forskellige produkter. Så produktionen skal indrettes, så den hurtigt kan laves om.

Intelligent

Kunstig intelligens kommer til at vinde indpas i produktionen. Det kan være deep learning algoritmer, som gør robotter i stand til at opdage kvalitetsfejl. Det kan også være planlægningssoftware, der kan forudsige maskinnedbrud og foreslå justeringer i produktion baseret på forsinkelser eller prisstigninger på råvarer eksempelvis. Virtual reality vil også komme til at spille en rolle.

Remanufacturing

En ny tendens er, at virksomheder tilbyder deres kunder at tilbagekøbe gamle produkter, som virksomheden så skiller ad og bruger til at bygge den næste generation af produktet. Det stiller krav til, at produkterne let kan skilles ad. Rasmus Hasle tror, at den tendens bliver forstærket.

Datadrevet

Virksomheder vil i fremtiden mere og mere træffe beslutninger på et stort datagrundlag, og ikke på mavefornemmelser, og på den måde finde den optimale måde at producere på.

Man kan også bruge data til at foretage mere realistiske digitale simulationer af ændringer i produtionsdesignet, som for eksempel: Vil en ny robot ved denne arbejdsstation øge kapaciteten, eller vil produktionen bare blive begrænset af en anden flaskehals?

EU-projektet Shop4fc har i øvrigt ansøgningsfrist 3. august til projektets åbne kald, der tilbyder at finansiere test og udvikling af teknologi til smart produktion. Virksomheder kan ansøge om tilskud her: 

Kilde: https://shop4cf.eu

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062