23948sdkhjf

Klumme: Lad os kaste lys på de lavthængende frugter for vores fælles fremtid

Af Michael Kragh, Landechef, Signify Danmark 

Klimamål, CO2-udledning, menneskeskabte forandringer. 

Dette er blot nogle af de ord, der i sidste uge har fyldt meget i vores bevidsthed og i medierne efter FN’s klimapanel, IPCC, offentliggjorde resultaterne fra den nye, store statusrapport. En rapport med alvorlige nyheder om en overophedet klode, ekstreme vejrfænomener og et opråb til handling. En rapport, der konkluderer, at hvis vi ønsker at lægge de globale temperaturstigninger fast på et bestemt niveau, bliver vi nødt til at nedbringe klodens samlede CO2-udledning. 

Til det danske pressemøde om rapporten lagde klimaministeren vægt på, at trods Danmarks størrelse og dermed indvirkning, har vi et stort ansvar i at agere som rollemodel gennem de tiltag Danmark har taget. Her har vi muligheden for at gå forrest, også når vi skal tage næste skridt mod, hvordan vi ellers kan gøre en forskel for klimaet. Det kræver hurtig og effektiv handling, så hvorfor ikke vende blikket mod de lavthængende frugter? Her burde blikket falde på belysning. 

Belysning er et af de tiltag, som på kort sigt kan gøre en forskel for både klima og økonomi. Alligevel tages det ofte for givet, når vi fx taler offentlig belysning, energioptimering af bygninger eller endda også hos private. Men ved at opdatere lyset, kan vi ikke bare forbedre liv, men også have en positiv indvirkning på planeten. 

Lys kan spille en kæmpe rolle på et globalt, nationalt og lokalt niveau. Og vi kan bruge LED-belysning og intelligent belysning i alle dele af samfundet, hvis vi ønsker at nedbringe CO2-udledningen og øge energieffektiviteten, som rapporten forudsætter. Her kan vi se på fx. gadebelysning og belysning af produktions og lagerlokaler, der kan spare store mængder af CO2, men samtidig også har de bedste forudsætninger for netop at gøre en forskel – hurtigt. CO2 udledningen fra gadebelysning i Danmark kan reduceres årligt med 66.000 t CO2 ved et skifte til LED. Belysning i produktions- og lagerlokaler kan tilsvarede reducere udslippet med 114.000 t CO2.

Bygninger i Danmark står for 40 pct. af vores samlede energiforbrug. Her kan tiltag som LED-belysning og intelligente belysningsløsninger til bygninger ikke bare gøre en stor forskel og give store energibesparelser, men det er også en overskuelig tilgang til reducering af CO2-udledningen. Et oplagt sted at starte, gå forrest og være den rollemodel klimaministeren ønsker, at vi skal være.  

Vi har i Danmark sat os nogle ambitiøse og vigtige klimamål. Mål der aldrig har været mere afgørende – særligt efter offentliggørelsen af rapporten. Teknologien og forudsætninger er på plads til at udnytte de lavthængende frugter som løftestang til en samlet reducering af CO2-udledningen, men det kræver at vi tør gribe muligheden og implementere disse løsninger. 

Det kræver, at vi tør udnytte det lys, der kan være med til at sikre en fælles fremtid.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094