23948sdkhjf

ESA spytter penge i nyt projekt hos Danish Aerospace Company

Danish Aerospace Company (DAC) har fået tilsagn om støtte fra ESA’s GSTP (General Support Technology Program) til udvikling af en prototype på et fremtidigt vandrensningssystem til rummet – den såkaldte WRU-teknologi (Water Recovery Unit).

DAC og dets joint venture Aquaporin Space Alliance har tidligere haft kontrakter med ESA om at udvikle specifikke nøgleteknologier til et sådant vandrensningssystem. Det er disse nøgleteknologier, der nu skal videreudvikles og sammenbygges til en fuldskala prototype, der skal afprøves i laboratoriet.

WRU-systemet skal genbruge urin fra astronauterne, og fugtigheden der opsamles fra atmosfæren i rumfartøjer og rumstationer, således at der kan spares dyr opsendelse af vand til astronauterne, når de befinder sig i rummet.

- Vi er meget glade for, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen også kan se potentialet i teknologien og bakker op om WRU-projektet sammen med ESA. Det kan vise sig at have et enormt potentiale, ikke blot indenfor rumfart, men også en række mere jordnære applikation som for eksempel i katastrofeområder, siger Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør for DAC og ASA.

- Et fuldt funktionelt system ville bevise gennemførligheden af rensning og vandgenvinding fra menneskeligt spildevand under ekstreme forhold. Dette kan vise sig som et værktøj til at bekæmpe vandmangel i fjerntliggende områder, især hvor der er rigelig varme, for eksempel tørre, solrige områder. Ydermere vil det være med til at bane vejen for at opskalere teknikken, der også kan anvendes til industriel brug. Det kan endvidere hjælpe med at reducere spildevandsmængder og spare vandressourcer ved at genbruge vand, der genindvindes under processen, fortsætter han.

Kontrakten med ESA forventes at have en værdi på 5,2 millioner kroner over de kommende 12-14 måneder.

Udviklingen af prototypen forventes at starte engang i 2022.

Samtidig med offentliggørelsen af det ny samarbejde med ESA nedjusterer DAC sine forventninger til 2021. Det skyldes, at selskabet har fået udskudt nogle forventede kontrakter til næste år.

Omsætningen forventes nu at ligge under det hidtil udmeldte interval på 22-25 millioner kroner, og ebitda forventes at lande på 2 millioner kroner mod tidligere 3-5 millioner kroner.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094