23948sdkhjf

Armaturleverandør opkøbt af amerikanere

Danske Resolux, der leverer lysarmaturer, mekaniske produkter samt elektriske komponenter til den globale vindmølleindustri, har efter ét år med et ”til salg-skilt” i vinduet fundet en ny ejer.

Det er amerikanske Gexpro Services, der har købt Resolux, der fortsætter med samme brand og i partnerskab med den nye ejer. Det skriver Wind Denmark i sit nyhedsbrev.

Den ét år lange salgsproces af Resolux kulminerede natten til den 24. november klokken 03, da pen blev sat til papir af både sælger og køber. Og det er en glædens dag for Ole Teglgaard, der som ejer og direktør i Resolux længe har ledt efter en ny ejer og partner.

Beslutningen om at sælge virksomheden skyldes ifølge Ole Teglgaard, at der i dag kun er fem store OEM’er tilbage i sektoren.

- Som mange andre danske underleverandører, så er vi i en mellemstørrelse, der gør, at vi udfordres i konkurrencen. Derfor valgte jeg sidste år at tage det strategiske skridt at sætte Resolux til salg for at finde en større og international partner og ejer af Resolux, fortæller Ole Teglgaard på WindEurope Electric City, hvor nyheden blev annonceret.

På købersiden står Gexpro Services, der er et relativt ubeskrevet blad i Europa, men siden starten af forrige århundrede har eksisteret i USA, og som blandt andet leverer komponenter til vindmølleindustrien, men ikke har været markante indenfor Resolux’ kerneområde.

- Det har været nemt at overtale Gexpros ejere til at opkøbe Resolux for at skabe en endnu stærkere forretning i vind. For Gexpro er opkøbet optimalt, da de er i verdensklasse inden for lysarmaturer både i og uden på vindmøller. Resolux har en global tilstedeværelse på dette område, og spiller godt ind i Gexpros tilstedeværelse globalt også, siger John Winther, der repræsenterer Gexpro Services i Europa.

Mere konsolidering på vej

Ifølge Ole Teglgaard bør hans underleverandør-kolleger i vindmølleindustrien gøre sig grundige tanker om fremtiden, da konkurrencen intensiveres.

- Der bliver skudt ekstremt meget kapital ind i grøn energi fra kapitalfonde, pensionskasser og stater, så budskabet fra min side er, at danske underleverandører i dag skal se på konsolidering for at finde en løsning, der er fremtidssikret, siger Ole Teglgaard, og fortsætter:

- De samarbejder og partnerskaber, som vi historisk har været gode til at lave sammen på tværs af underleverandører i vindmølleindustrien, har været gode, men nu står vi overfor en hockeystav af udbygning og investering, som betyder, at der efter 2024 vil ske så store ændringer i supply chain, at man ikke kan fortsætte som i dag. Det kræver et andet setup, mere kapital og mere villighed til at tage risiko. Vi kommer ikke udenom at tage risiko i underleverandørleddet, da OEM’erne ikke vil tage al risikoen fremadrettet.

En form for generationsskifte

Med underskriften i nat betød det, at Ole Teglgaard solgte sine aktier i virksomheden, der i dag har cirka 100 ansatte. Dermed har han igangsat en exit-strategi for sig selv på sigt. Processen har været hård og lærerig, påpeger den i dag 62-årige direktør, der fortsætter på posten som del af aftalen med Gexpro.

- Vi har i lang tid set på, hvordan vi kan udvikle Resolux og her har vi konstateret, at for at være gældende for alvor, blandt andet i USA, så skal vi have en partner. Det er så endt med et opkøb, og det er også et generationsskifte, da der skulle ske noget her, siger Ole Teglgaard, der er uden en oplagt arvtager af virksomheden.

- I Danmark er vi meget pragmatiske om mange ting, og det er de ikke i USA. Der er de meget detaljerede. Processen har været hård. Det svarer til at løbe et maraton og bagefter få lov til at løbe endnu et maraton og så 4 km før mål, så går det stejlt op ad bakke, siger direktøren og peger på, hvad andre kan lære af hans proces:

- Man skal vide, at due dilligence-fasen betyder, at der bruges mange ressourcer. Det er hårdt i en lille organisation. Det kan betyde, at noget af det forretningsnære fokus daler i en periode, og derfor skal man have ekstern hjælp ind over hele den proces.

Resolux-brandet fortsætter, ligesom virksomheden fortsat vil være baseret i Danmark. Dog kan det være med flere danske samarbejdspartnere i fremtiden, hvis man skal forstå John Winther.

- Gexpro er ikke færdig med at etablere sig, og vi er absolut åbne for flere opkøb i vindmølleindustrien også.

Artiklen er bragt i samarbejde med Wind Denmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078