23948sdkhjf

Dansk elektronik konkurrerer med Asien

Omkostningerne ved at producere elektronik i Danmark er efterhånden ikke så meget større end i de asiatiske lavtlønslande lyder det fra branchen.
Danske elektronikproducenter er ikke længere så meget dyrere end konkurrenterne i Asien, at det uden videre kan betale sig at flytte produktion eller bestillinger østpå.

Sådan lyder det fra flere aktører i branchen, som Ingeniøren har talt med.

- Omkostningerne i Asien er steget. Grænsen for, hvornår man lægger ting ud til Asien, er nok flyttet, når man kigger på løn og logistik, siger adm. direktør Ib Gosmer fra nordjyske Necas.

Asien næsten så dyrt som Danmark
Hans postulat bakkes op af salgsdirektør Michael Ravn fra Skanderborg-baserede ETK EMS:

- Vi får faktisk nye kunder, der siger, at det efterhånden er blevet næsten lige så dyrt at producere i Asien som i Danmark, og så vil de hellere have tingene lavet her.

Selv om lønningerne i Asien er steget de senere år, er de stadig betragteligt lavere end herhjemme. Flere faktorer spiller dog ind, når man skal finde den billigste løsning samlet set.

Læs også: Outsourcing er ikke længere så fantastisk

- Hvis der kun er to minutters håndarbejde, så kan det nok stadig betale sig at producere i Danmark. For der er også andre faktorer som transportomkostninger og usikkerhed ved at producere på den anden side af Jorden, siger Michael Ravn.

Necas-direktør Ib Gosmer supplerer:

- Indkøberne bliver meget målt på, hvad de køber varen til. Men der er mange andre indirekte omkostninger ved at producere i Asien. Der er lagerbindinger, kommunikationsbesvær, og det, at man bliver nødt til at bestille flere varer, end man har brug for, for at være sikker på at have nok. Nogle gange bliver man også nødt til at sende folk ud for at løse problemer i Asien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.491