23948sdkhjf

Virtuelt kraftværk kan sikre grønnere strøm i elnettet

Kalundborg-virksomheden Power 2 Climate Change (P2CC) har udviklet et virtuelt kraftværk, som skaber fleksibilitet i forbruget af strøm – og kan sikre virksomheder og kommuner en økonomisk kompensation.

Det skriver Electronic Supplys søstermedie, Energy Supply.

- Krigen i Ukraine og energikonflikten mellem Rusland og Vesten presser både behovet for stabil forsyning af elektricitet og vores pengepung, med de markante stigninger vi oplever på elpriserne, fortæller Carsten Vammen, administrerende direktør for P2CC, og fortsætter:

- Vi går en vinter i møde, hvor sandsynligheden for strømafbrydelser er realistisk, fordi den grønne strøm ikke altid kan sikre spændingen til det forbrug, vi har.

Den rette mængde strøm er tilgængelig

P2CC er en af de første aggregator-virksomheder i Danmark. Virksomheden har udviklet et system, der kan udskyde eller reducere elforbruget, når der er spidsbelastninger på elnettet.

Det sikrer, at elnettet ikke går i overtræk og lukker ned, sådan som man oplevede det juleaften sidste år i Fredericia. Virksomheden bistår derved Energinet med at sikre, at den rette mængde af strøm er tilgængelig for forbrugerne.

I april blev P2CC’s system testet af Energinet og blev godkendt til stabilisering af elnettet. Hen over sommeren er flere og flere virksomheder blevet tilknyttet det virtuelle kraftværk for at opnå en kritisk masse, og nu, hvor efteråret melder sig, sættes løsningen i drift.

Erstatter sort energi med grøn

P2CC’s løsning understøtter den grønne omstilling. Systemet bag er kompleks, men princippet er enkelt.

- Hvis en forbruger et sted er villig til at undvære strøm i en kortere periode, så kan en anden med mere kritisk installation bruge den i stedet, forklarer Carsten Vammen.

På den måde erstattes den sorte - nu meget dyre og knappe energi fra elnettet, og erstattes med grøn bæredygtige energi.

- Det skyldes, at Energinet ikke længere behøver kraftværker, hvis produktion er baseret på kul, olie eller gas til at ”køre i tomgang” for med kort varsel at producere el, når der mangler strøm i elnettet. siger Carsten Vammen.

Aftaler tolerancer for at regulere strømmen

P2CC målretter i første omgang deres løsninger til større virksomheder og kommuner. Her findes mange installationer som for eksempel køle-frysehuse, ventilationsanlæg, opladningsstationer, samt en lang række andre apparater som i langt de fleste tilfælde kan skrue ned eller helt slukke for deres forbrug i kortere perioder, uden at det rammer deres formål.

P2CC aftaler med de enkelte virksomheder og kommuner de specifikke tolerancer for, hvordan og hvornår strømmen kan reguleres.

- De er en del af vores virtuelle kraftværk og kan reducere deres behov for strøm, når behovet opstår. Energinet kan så trække på fleksibiliteten på de tidspunkter, hvor der produceres for lidt strøm i forhold til forbruget, siger Carsten Vammen.

Økonomisk kompensation

Ud over at sikre en stabil grøn strømforsyning, hvor den opnåede CO2-besparelse kan tælle med i de grønne regnskaber, er der også en økonomisk kompensation til de virksomheder og kommuner, som P2CC har en aftale med.

P2CC blev stiftet for tre og et halvt år siden, og foreløbig koncentrerer virksomheden sig om større elforbrugere, med et reguleringspotentiale på mere end 50 kW på Sjælland og øerne, men der er planer om at blive landsdækkende i løbet af det første driftsår.

- Vores mål er, at vi om tre til fem år har udviklet en styreboks, der er så lille og billig, at den kan bruges hos private forbrugere, som kan benytte den samme teknologi blot i mindre målestok, fortæller Carsten Vammen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Sensor-eksperter er landet i nyt marked ved "et sjovt tilfælde": Vi får mere at se til
Elektronikvirksomhed ruster op på trivslen: - Det tærer på kræfterne
Mærsk lægger digitalt prestigeprojekt i graven
En stor bølge af konkurser rammer nu
Ny 3D-print-uddannelse skal hjælpe virksomheder på rette vej
Kina buldrer frem på robotliste - Danmark fortsætter nedturen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Leder IDAG

Send til en kollega

0.109