23948sdkhjf

SpaceX-besætning når sikkert frem til international rumstation

Missionen ledes af den første kvinde fra USA's oprindelige befolkning, som Nasa har sendt i rummet

Fire besætningsmedlemmer om bord i en rumkapsel fra Elon Musks rumfartsfirma, SpaceX, har torsdag aften dansk tid sikkert koblet sig til Den Internationale Rumstation (ISS).

Her skal de nu påbegynde en fem måneder lang videnskabelig mission.

Besætningen om bord i "Dragon"-rumkapslen består af to amerikanske astronauter fra USA's rumfartsadministration, Nasa, en japansk astronaut og en russisk kosmonaut.

Der er tale om Nicole Aunapu Mann og Josh Cassada fra USA, den japanske veteran Koichi Wakata, der tidligere har været med på fire rumflyvninger, samt den 38-årige kosmonaut Anna Kikina, som er den første russer om bord på et amerikansk rumfartøj i 20 år.

Inddragelsen af Kikina er et tegn på et fortsat rumsamarbejde mellem USA og Rusland trods voksende spændinger mellem de to lande som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Anna Kikina sluttede sig til SpaceX-flyvingen som del af en aftale, der blev underskrevet i juli mellem Nasa og den russiske rumfartsadministration, Roscosmos.

Aftalen tillader astronauter og kosmonauter fra de to lande at fortsætte med at flyve om bord på hinandens rumfartøjer til og fra ISS.

I spidsen for besætningen står den 45-årige Nicole Aunapu Mann. Hun er den første kvinde fra USA's oprindelige befolkning, Nasa har sendt i rummet.

Mann er oberst fra det amerikanske marinekorps og jagerpilot. Hun er også blandt en gruppe på i alt 18 astronauter, som er udvalgt til Nasas kommende Artemis-missioner, der efter planen skal sende mennesker til Månen igen senere i dette årti.

- Vi ser frem til at komme i gang med arbejdet, lød det fra Mann over en radioforbindelse med kontrolcentret og det nuværende ISS-mandskab, da sammenkoblingen var sket.

Missionen markerer det femte fuldgyldige ISS-mandskab, Nasa har transporteret om bord i en SpaceX-kapsel, siden Elon Musks private rumfartsselskab begyndte at sende amerikanske astronauter i rummet i maj 2020.

/ritzau/Reuters

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Sensor-eksperter er landet i nyt marked ved "et sjovt tilfælde": Vi får mere at se til
Elektronikvirksomhed ruster op på trivslen: - Det tærer på kræfterne
Mærsk lægger digitalt prestigeprojekt i graven
En stor bølge af konkurser rammer nu
Ny 3D-print-uddannelse skal hjælpe virksomheder på rette vej
Kina buldrer frem på robotliste - Danmark fortsætter nedturen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Leder IDAG

Send til en kollega

0.094