23948sdkhjf

Danske robotter rykker ind på norsk møbelfabrik

Hos norske Haugstad Møbel har en stor millioninvestering banet vej for danske robotter og øget effektivitet.

I en årrække sikrede de 20 ansatte på Haugstads fabrik en omsætning i niveauet 20 mio. kr. med en driftsmargin på 3 pct., men efterhånden blev nøgletallene en brændende platform.

– I vores branche skal man have en margin på 10 procent for at kunne investere nok i at holde trit: Vi havde reelt valget mellem at tænke nyt og satse eller at fortsætte som før og gradvist forsvinde, siger daglig leder i Haugstad Møbel, Steinar Gulaker i en pressemeddelelse.

Helt ny og digital fabrik

På en studietur i Europas møbelindustri blev han inspireret af en italiensk møbelfabrik med blot 30 ansatte men en årlig omsætning på 300 millioner kroner.

Derfor hyrede Haugstad den italienske designer bag denne fabrik til at designe en helt ny og højteknologisk møbelfabrik på 3.000 kvm. Den nye fabrik blev taget i brug i starten af 2022, og der er tale om en investering på 75 millioner kroner i både bygning, udstyr og software.

Corona har ført til forsinkelser på maskiner i produktionslinje og opstart, men i august 2022 er både mobil robotløsning og produktionslinje i drift, og møbelproducenten høster allerede i hverdagen gevinster af den 75 mio. kr. kroner store investering, der omfatter robotter, ny produktionslinje og software. Omsætningen er på få år næsten tredoblet, og nu er målet en årlig omsætning på 8 mio. kr. per ansat.

– Teknologien gør vores arbejdsplads mere effektiv og mere attraktiv i forhold til at fastholde og rekruttere gode folk. Nogle var skeptiske i starten af denne enorme omstillingsproces, men da de skulle begynde at med den nye produktionslinje og robotterne, var der stor entusiasme. Ingen har mistet deres arbejde. Tværtimod. Nu beskæftiger vi 35 ansatte, blandt andet i montage og bearbejdning, og heraf 6, som udelukkende arbejder med software. Vi fjerner spildtid med mobile robotter, fordi vores ansatte kan fokusere på deres arbejdsopgaver i stedet for at bruge tid på at transportere materialer, fortæller Steinar Gulaker.

Maskinerne stiller sig selv om

Logistikken i den nye fabrik foregår fleksibelt og automatiseret blandt andet med robotteknologi fra den danske producent Mobile Industrial Robots.

– Det er ikke robotterne og maskinerne i sig selv, som er nøglen til succes, men integrationen og logistikken mellem maskinerne, konstaterer Steinar Gulaker.

Nu er råvarerne på Haugstads lager udstyret med stregkoder, der sikrer overblik og gennemsigtighed i hele fabrikken. Når en ordre tikker ind, henter autonome mobile robotter eksempelvis bordplader og andre komponenter på råvarelageret. Materialerne bliver leveret til produktionslinjerne, hvor maskinerne aflæser stregkoder, og er programmeret til at indstille sig korrekt. Førhen måtte operatørerne omstille maskinerne manuelt for hvert enkelt møbel, der blev produceret.

MiR-robotter henter også paller med eksempelvis bordplader til lakering, og efter lakering køres de videre til kvalitetstjek, før de placeres på mellemvarelageret. Automatiseringen fortsætter videre helt ud til transportlinjerne, hvor lastbiler afhenter de færdige møbler på paller. I den ende af processen sender Haugstads system automatisk en faktura, når chaufføren har kvitteret for varerne.

– Når maskinomstilling og logistik foregår automatisk, er det ikke længere vigtigt med store stykserier. Nu kan vi producere bestillingerne, efterhånden som de kommer, og det giver os en meget kortere gennemløbstid, siger Steinar Gulaker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078