23948sdkhjf

Innovationsprojekt om droneinspektion viser stort potentiale og løfter SMV til nye højder

Innovationsprojektet Quali Drone, der handler om en mere effektiv og bedre inspektion af store strukturer,  har skabt stærke resultater.

Det er ikke bare dronerne i innovationsprojektet Quali Drone, der har fået luft under vingerne.

Der er også flyvehøjde for opstartsvirksomheden Quali Drone, som er vokset ud af projektet. Indehaver og direktør Jesper Smit har netop ansat sin fjerde medarbejder i virksomheden, som arbejder med autonom droneinspektion.

- Projektet har vist potentialet i offshore vind, som vi oprindeligt fokuserede på. Men også i resten af energisektoren er der opmærksomhed på det, vi kan, og projektet har også fået henvendelser fra øvrig industri, hvor inspektion i højden er en udfordring, siger Jesper Smit.

Helt nye perspektiver

For projektpartneren Zebicon, som har leveret industriel måleteknik til innovationsprojektet, ser CEO Jeppe Hebsgaard Laursen et betydeligt potentiale, som ’… kan åbne for en helt ny fløj for virksomheden’:

- Vi har fået bekræftet, at der er et stort sikkerhedsperspektiv og forretningspotentiale i projektet. Vi har fået etableret et workflow, hvor vi har været i stand til at løse de udfordringer, der er – og vi kan se, at det er inden for rækkevidde for os i løbet af få år at have et stærkt produkt på markedet. Vi tror på, at vi sammen med Quali Drone kan blive markedsledende på det her, og vi tror, at dette samarbejde kan åbne en helt ny fløj for os som virksomhed, siger Jeppe Hebsgaard Laursen. 

Helt i samme boldgade er en anden af projektets SMV’ere, Desupervised. Virksomheden har bidraget med at udvikle AI-algoritmen i projektet, og CCO Jens Skoustrup-Jacobsen ser stærke muligheder.

- Det vil udvikle vores virksomhed, fordi vi nu har både viden og noget rent praktisk anvendeligt, som kan bruges i andre løsninger. Det kan bringe værdi på både den korte og lange bane for virksomheden, siger Jens Skoustrup-Jacobsen.

Potentiale for mere forskning

Virksomhedernes positive fremtidsforventninger glæder projektdirektør Christian Boysen, Energy Cluster Denmark. Han beskriver projektet som ’et skoleeksempel’ på, hvordan klynger kan løfte gode ideer til efterspurgte løsninger på konkrete udfordringer op ad TRL-stigen.

- Bladt Industries formulerede en konkret udfordring; vi inviterede SMV’er og DTU Wind ind og delte gode ideer; gennemførte en proof of concept i et hurtigt regionalfondsprojekt og fandt ud af, at der faktisk var mulighed for at spare temmelig meget på at løse opgaven med droner fremfor manuelt, siger Christian Boysen og tilføjer:

- Nu har projektet demonstreret en løsning, der gør det muligt at erstatte tunge, manuelle processer og gøre det hurtigere og billigere. Der er skabt en ny virksomhed og stærke perspektiver for to eksisterende virksomheder. Det er ret optimalt.

Flere muligheder

Selvom der således er sat et flot punktum for projektet, så ser DTU Wind fortsat mange muligheder i at bygge videre på den viden, man har fået af at medvirke:

- Projektet har bekræftet, at der er så mange muligheder i de her teknologier – nu og i fremtiden. Det genererer en masse nye ideer til nye ting, vi kan bruge det til, siger Kim Branner, Head of Section Structural Design & Testing:

- Perspektiverne i digitalisering i energisektoren er enorme, og vi har kun lige kradset i overfladen. Der er masser af ide i at arbejde videre, siger han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Sackit rammer trecifret toplinje, men overskuddet er på skrump
Meew er gået konkurs
Sønderjyder vil indtage USA: - Vi er mere end fortrøstningsfulde
28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner
Lys-virksomhed henter ny CEO
Lemvig-virksomhed åbner ny fabrik i Kina: - Vi må ikke tøve
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.156