23948sdkhjf

NKT Photonics vinder PasteurPrisen for super-laser

NKT Photonics’ projektleder og ph.d. Lasse Leick har modtaget PasteurPrisen 2012 for arbejdet med en ny infrarød superkontinuum-laser, som kan vise det, der tidligere var usynligt.
Superkontinuum-laseren, kaldet IR SuperK, kan udsende infrarødt lys, der er mellem 100.000 og 1 million gange kraftigere end konventionelle infrarøde lyskilder. Det kraftige lys gør det muligt at se det, der før var usynligt – en landvinding, som kan anvendes inden for blandt andet kræftforskning, identifikation af sygdomme og fødevaresikkerhed.

Prisvinder Lasse Leick har ledet det treårige forskningsprojekt, som nu har udmøntet sig i IR SuperK-laseren:

- Jeg er meget stolt over at få denne anerkendelse. Den er et symbol på det gode og konstruktive samarbejde, vi har haft med universiteterne og Højteknologifonden om dette projekt. Vi har forenet kompetencerne og udfordret hinanden til det yderste for at nå derud, hvor det teknologisk næsten ikke er muligt. Den største glæde for mig er at opfinde ny teknologi, føre den over i et konkret produkt og se det i anvendelse på markedet. Det er vi lykkes med i dette projekt, siger Lasse Leick.

Nye perspektiver i forskning og analyser
IR SuperK-laserens kraftige infrarøde lys gør det muligt at identificere og analysere molekyler væsentlig hurtigere end i dag. Det udvidede spektrum gør det eksempelvis muligt at belyse vævsprøver og se, om celler senere vil udvikle kræft. Det infrarøde lys kan også vise et fødevareprodukts molekylære sammensætning og derved straks se, om varen er i orden. Christian Vestergaard Poulsen, Teknologichef i NKT Photonics, siger om fremtidsperspektiverne for IR SuperK:

- Flere af vores kunder har allerede vist stor interesse for IR SuperK – og de tænker at anvende laseren i meget forskellige applikationer. Men faktisk er det kun vores fantasi, der sætter grænser for, hvor teknologien kan bruges. Jeg er sikker på, at vi ikke har set hele spektret endnu.

Om NKT Photonics
NKT Photonics udvikler og fremstiller produkter, der anvendes i kommercielle applikationer som materialebearbejdning, bioteknologi, sikkerhed, olie & gas, højopløselig spektroskopi og Lidar. NKT Photonics har hovedkontor i Danmark og salgs- og servicekontorer i USA, Tyskland og Frankrig. NKT Photonics er ejet af NKT Holding A/S.

Om PasteurPrisen
Højteknologifondens PasteurPrisen gives til en projektleder, der særligt evner at omsætte højteknologisk viden til samfundsmæssig værdi, som gør en ekstraordinær indsats for at skabe et godt samarbejde mellem projektets deltagere, og som formår at lede forskning, selv når den bevæger sig i uforudsigelige retninger. PasteurPrisen er opkaldt efter den franske kemiker og mikrobiolog Louis Pasteur (1822-1895). Med prisen følger 75.000 kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078