23948sdkhjf

- Giv ingeniørerne ansvar, og de vil blomstre

Invester i medarbejderne og hjælp dem med at udfolde deres potentiale - så vinder virksomheden! Det er budskabet fra Electronic Supplys nye klummeskribent.
Holdningerne er klare og ordene mange. Straks Lene Fischermann begynder at fortælle om ledelse, udvikling af teams og medarbejdere står det klart, at hun har et budskab: Lederne skal klædes bedre på for at sikre den dialog, tillid og mangfoldighed, der skaber de ekstra resultater, som elektronikbranchen alt for ofte går glip af. Tips til at udnytte potentialet begunstiger hun Electronic Supplys læsere med i sine klummer.

Og hun har noget at have holdningerne i. Med en fortid hos Crysberg, Data Respons, Embedded People med flere kender hun branchen indefra. Kendskabet udnytter hun nu som coach og foredragsholder.

- Jeg har altid set de mennesker (ingeniørerne og teknisk personale, red.), som rygraden i virksomheden. De har en viden, som sammen med det, at kunne samarbejde, kommunikere og byde mangfoldigheden og forskellighederne velkomne kan folde hele deres potentiale ud med synlig indvirkning på resultatet som hele Danmarks rygrad, lyder det fra Lene Fischermann.

Lederens mange roller
For en leder blandt ingeniører kan en radikalt anderledes tilgang til et team og til det at skabe forandringer være vejen til at forløse potentialet. Men det kan være særdeles krævende for både lederen og teamet.

- Det spændende er kompetencegruppen ingeniører, for de kan lide at arbejde med fakta, og de er gode til at analysere og planlægge. De er arbejdsheste, der gør som de får besked. De var visionære engang, legede med Lego som børn o.l. Men det er blevet taget fra dem, og når det går op for dem, bliver de frustreret. Så når man åbner op for dem, åbner man for potentialet. For de vil og kan skabe innovation - ikke kun lave det, lyder det fra Lene Fischermann.

Med andre ord er viden forankret i, hvordan vi vil være overfor hinanden, og hvordan vi vil samarbejde - og derefter kan vi skabe vision og mission - i hendes optik, helt afgørende for at forløse potentialet. Lederens opgave bliver derfor, at udvikle teamsamarbejdet og sikre det ærlige og åbne samarbejde.

- Vi lærer ikke hvordan vi samarbejder. Vi skal træne det ligesom en teknisk disciplin! Men det gør vi ikke, siger Lene Fischermann.

Her er en anden af lederens store udfordringer - specielt for ledere blandt ingeniører. De er nemlig ofte dobbelt udfordret, for som fagligt stolte ingeniører skal de kunne slippe noget af deres højtelskede faglighed, når de tager lederrollen på sig for at give plads til at udvikle teamet. Ingeniører er generelt ligeglade med autoritet, så lederen skal fortsat kende fagområdet for at bibeholde respekten og uddelegere ansvar hos de medarbejdere hvor kompetencerne ligger, for at sikre et godt samarbejde.

- Lederen er nødt til at lægge en del af sin faglighed fra sig. Udfordringen for lederen er, at hans rolle er anderledes når han står overfor egen chef, projektledere, marketing etc., da de personer bliver målt på deadlines. Det kræver en helt anden og langt mere direkte ledelsesform, forklarer Lene Fischermann.

Udfordringerne til trods kan en god leder få meget mere ud af et team ingeniører. Udvikling af teams har Lene Fischermann flere gange kunne glæde sig over i rollen som teamcoach.

Særligt spidser de tekniske eksperter ører, når der kommer videnskabelige forklaringer på vores adfærd og muligheder for at forandre os forankret i hjernen.

- Det er noget ledere og ingeniører kan forstå, når der kommer fakta på alt det fluffy, siger Lene Fischermann med henvisning til en tidligere kursists beskrivelse af hendes oplæg.

- Vores liv bliver så meget lettere, når vi forstår de her ting! slutter ledelseseksperten.

Læs Lene Fischermanns nyeste klumme, Når blikket bliver fraværende , i morgen.

Eller læs hendes seneste klummer:
Tør du tænde op for konflikten
Du kan ikke samarbejde
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078