23948sdkhjf

Nye sensorer skal måle trykket i den tunge industri

Materialet i de sensorer, der kan måle tryk under forbrænding, skal gøre sensorerne både billigere og mere temperaturstabile. Højteknologifonden, Danfoss og Syddansk Universitet investerer i et erhvervspostdoc-projekt, der skal udvikle det perfekte materiale.
Kraftværker, containerskibe og andre maskiner, der opererer ved højt tryk, skal gøres mere effektive, hvis industrien skal udvikle sig. For at opnå det, er det essentielt med stabile sensorer, som kan give præcise og pålidelige målinger af det tryk, der opstår, når luft og gasser forbrændes under høje temperaturer. I dag findes der ikke tryksensorer til en overkommelig pris, der er nøjagtige og stabile nok.

Danfoss har i samarbejde med Syddansk Universitet startet et erhvervspostdoc-projekt, hvis formål er at undersøge og udvikle materialer til højtemperatur-stabile tryksensorer.

- Vi ser et stort potentiale for denne type tryksensorer på det globale marked, og vi har nogle gode idéer til, hvordan de kan realiseres, udtaler Serguei Chiriaev, ph.d. i fysik og udviklingsspecialist hos Danfoss.

Materialet skal opfylde industriens behov
Den type tryksensor, som projektet arbejder med, er baseret på en såkaldt strækmåler (strain-gauge). Tryksensoren har en indbygget membran, der udspiles, når den udsættes for tryk fra den ene side. For at måle hvor højt trykket på membranen er, lægges der en tynd film af et materiale hen over membranen. Et materiale, som ændrer elektrisk modstand, når det strækkes (piezo-resistivt materiale).

Ved at registrere hvordan den elektriske modstand forandrer sig, kan man måle meget præcist, hvor meget membranen strækker sig, og dermed hvor højt trykket er.

Udfordringen er at identificere et tyndfilmsmateriale, som kan opfylde industriens behov. Samtidig skal der findes en teknik, så materialet kan anbringes på membranen, uden at det koster en formue.

Et centralt samarbejde
For at nå et godt resultat er samarbejdet mellem universitet og industrien helt centralt.

- Med de unikke faciliteter, vi har til rådighed i renrummet ved NanoSYD i Sønderborg, kan vi bl.a. skræddersy tyndfilmsmaterialer til rigtig mange formål, og samarbejdet med Danfoss gør det muligt at teste direkte, om materialerne er anvendelige for industrien, siger Jakob Kjelstrup-Hansen, lektor ved Mads Clausen Instituttet i Sønderborg.

- Det er et rigtig godt projekt, som både kan øge vores fundamentale forståelse af de her materialer og samtidig skabe et rigtig godt produkt. Jeg glæder mig til at være bindeled mellem industrien og universitetets højteknologiske faciliteter i dette projekt, udtaler Nis Dam Madsen, som har fået bevillingen fra Højteknologifonden på baggrund af sit ph.d.-arbejde med tyndfilm ved iNANO og Teknologisk Institut i Aarhus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112