Vigtigt eksportmarked: Danske virksomheder skal se muligheder i tysk krise
Den tyske økonomi står i stampe.
Det har den efterhånden gjort i et par år, og senest har gårsdagens nyhed om Volkswagens tre forestående fabrikslukninger understreget alvoren for økonomien hos den vigtige nabo mod syd.
Den udfordrende situation i Tyskland har også indflydelse på dansk industri - herunder elektronikindustrien. Det vurderer Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom hos Sydbank, der også ser muligheder for dansk erhvervsliv.
- Vi bliver ramt, fordi der er mange danske underleverandører til den tyske bilindustri og industri generelt, siger Mathias Dollerup Sproegel.
Ifølge seniorøkonomen siger man som tommelfingerregel, at 7.000-10.000 danske jobs er knyttet til den tyske bilindustri. 120.000 danske jobs er knyttet til generel eksport til Tyskland. Derudover er op mod 800.000 til 900.000 danske jobs på den ene eller anden måde er afhængige af nogen, der eksporterer til Tyskland, der afhængigt af opgørelsesmetode er verdens tredje- eller fjerdestørste økonomi målt i BNP.
Ikke omstillingsdygtige nok
Tysklands BNP voksede ifølge Den Internationale Valutafond (IMF) med 1,4 procent i 2022, faldt med 0,3 procent i 2023 og tallet forventes at lande på et rundt 0 i år.
Seniorøkonomen siger, at der er flere forskellige årsager til det uvejr, som hærger den tyske økonomi. Blandt andet hænger det sammen med en øget kinesisk produktion af biler, der tager store markedsandele fra de tyske bilproducenter, der er blandt de vigtigste industrier i Tyskland.
Desuden peger han på den høje rente verden over som en faktor, men den har ikke kun påvirket tyskerne.
Men eksterne faktorer er ikke hele forklaringen. Tysk industriproduktion har været i tilbagegang siden 2017.
- Så det er ikke kun på grund af rystelser efter pandemien og rentestigninger. Over en længere periode har de ikke været omstillingsdygtige nok og ikke ramt forbrugertrends, siger Mathias Dollerup Sproegel.
Ifølge Sydbank-økonomen har der blandt andet været en generel mangel på digitalisering i det tyske samfund og en mangeårig afhængighed af russisk gas, der efter krigen i Ukraine har tvunget tyskerne til at tænde op i de gamle kulkraftværker.
Skal ikke satse mindre på Tyskland
Tyskland er Danmarks næststørste eksportmarked, og eksporten af varer løb i 2023 149 milliarder kroner, 8,5 procent lavere end 2022.
Selvom det ikke går fremad for den tyske økonomi, så vil Mathias Dollerup Sproegel ikke 'male fanden på væggen', når det kommer til de danske virksomheder.
- Det betyder ikke, at virksomheder skal satse mindre på Tyskland, for det er stadig en stor økonomi. Hvis man ser på den danske eksport, så kommer meget ikke længere ned end Nordtyskland. Så der er stadig meget at erobre længere nede, siger han.
Mathias Dollerup Sproegel mener, at Tyskland må på banen for at imødekomme den generelle udvikling i industrien verden over.
- Når man ikke investerer i infrastruktur, 5G, vedvarende energi og digitalisering, så er det over tid ting, der udhuler økonomiens potentiale. Så fra min stol er der ingen tvivl om, at tyskerne skal i gang med et stort investeringsprogram.
Mange kan byde ind
For nyligt har nordjyske Sensade landet en stor tysk ordre på sine sensorer til parkeringspladser. Det er blandt andet i den teknologiske boldgade, de danske virksomheder skal slå til, mener Mathias Dollerup Sproegel.
- Med danske briller, så kan dit eksempel (Sensade, red.) være et godt eksempel. Vi har rigtig mange danske virksomheder, som kan byde ind på de udfordringer, Tyskland står over for. Vi har virksomheder i digitalisering, vi har vindmølleproducenter, og vi har virksomheder, der laver termostater og pumper, siger han.
Han mener dog også, at selvom Tyskland kommer til at forny sig med investeringer, så er det vigtigt at have for øje, at Tyskland stadig er Tyskland.
- Danske virksomheder, der vil eksportere til Tyskland, skal sætte sig ind i deres kultur. Man skal møde op fysisk og gerne snakke tysk. Man skal spille på deres banehalvdel og tage den mere konservative tilgang, lyder det fra Mathias Dollerup Sproegel.
Intet vækstmirakel på vej
Seniorøkonomen mener således, at der må kræves store tyske investeringer for at komme op i gear igen. Men det er ikke sikkert, det kommer til at ske lige foreløbigt.
Han henviser til, at prognosemagere, blandt andet IMF, ikke spår vækst de kommende år og i stedet en fortsættelse af stagnationen.
Han mener, dog man kan håbe på en "blød landing", hvis renterne begynder at falde.
- Verdensøkonomien kan komme lidt i gang igen, og det skal Tyskland satse på, for når du er stor på eksport, så er verdensøkonomien vigtig. Så der er måske lidt lys for enden af tunnelen, men jeg er ikke optimistisk i forhold til et vækstmirakel på den korte bane.
- Der er for mange strukturelle problemer, der skal adresseres.