23948sdkhjf

Industrirobotter sætter ny rekord (rettelse)

Electronic Supply bragte i går en artikel om danske virksomheders øgede investeringslyst i industrirobotter. I artiklen havde der imidlertid indsneget sig tal, der var for gamle. Den dugfriske statistik kommer derfor her.
Mangel på arbejdskraft og højkonjunktur øger salget af industrirobotter til ny rekord, viser dugfriske statistikker fra Dansk Robot Forening og Teknologisk Institut

- Dugfriske tal viser, at der blev installeret 368 industrirobotter i automatiske produktionsanlæg i Danmark i 2006, mod 332 året før. 2005 var rekordår og nu er rekorden slået igen. Der er investeret alene for ca. 0,7 mia kr i komplette robotbaserede produktionsanlæg i Danmark i 2006 og hertil kommer alle de anlæg der arbejder uden robotter, udtaler formanden for Dansk Robot Forening Leif Dalum, der til dagligt er adm. direktør for virksomhedsgruppen ProInvent A/S og Videometer A/S

30 robotter om måneden
Der installeres næsten 30 robotter pr. måned i Danmark for øjeblikket, så det går hurtigt fremad med automatiseringen i Danmark, og hvad angår robottætheden i industrien haler vi ind på de større indudtrilande for øjeblikket. Væksten i robotbestanden i Danmark i 2006 har været 12%, og standen har rundet et antal på 3600.

Mange danske virksomheder kommer med udmeldinger om at der satses langsigtet og ambitiøst på automatisk produktion i Danmark. Eksempler er B&O, Pressalit A/S, Vola A/S, Fritz Hansen A/S og Grundfos.

Vi har højkonjunkturer og mangel på arbejdskraft i Danmark. Det er den gode stærke danske økonomi, manglen på arbejdskraft og det globale produktivitetspres i industrien, kombineret med den lave rente der har fået industrien til at investere meget kraftigt i robotteknologi i 2005, 2006 og det fortsætter stigende i 2007.

- Med et stigende pres på virksomhedernes konkurrenceevne kigger alle på hvordan man optimerer sin produktion og her er der et hav af forskellige individuelle forhold at tage hensyn til. Fælles for de allerfleste produktionsvirksomheder er dog at de har et stort behov for at finde nye metoder til at effektivisere fremtidens produktion, for gode, effektive fabrikker er altafgørende for konkurrenceevnen, uanset hvordan man har fordelt produktionen globalt, fortsætter Leif Dalum

Maskinbyggerne og maskinudviklere har succes
Globaliseringen giver bedre muligheder for indtrængning på nye markeder og produktion i lavtlønslande. Samtidig stiller globaliseringen krav om stadig lavere kostpriser. Mange danske produktionsvirksomheder udflager dele af produktionen, og der er faktisk nogle aktiviteter, som visse virksomheder med stor fordel kan sende den vej, specielt hvis det kombineres med indtrængning på disse markeder.

Men anvender man her gammelt produktionsudstyr bliver der nemt dødt løb mellem de producerende konkurrenter i kapløbet om de laveste kostpriser, for alle internationale virksomheder drager i dag nytte af produktion i lavtlønslande. Derimod skal der i dette tilfælde udvikles investeringsvenligt udstyr tilegnet disse lokaliteter, for genialt produktionsudstyr skal der til, uanset hvor der produceres, ellers sagtner vi bagud af produktionsdansen. Dette har medført at der for øjeblikket er en stor vækst i maskinbygningsbranchen.

En anden årsag til maskinbygningsbranchens aktuelle store vækst er, at mange produktionsvirksomheder satser langsigtet på automatisk produktion i Danmark, både med og uden robotter, og at det ofte er maskinbyggere der foretager udvikling og levering af det automatiske produktionsudstyr. Maskinbygningsbranchen har for næsten første gang i danmarkshistorien en god forretning kørende på andet år i træk.

- Ud over de 368 robotanlæg der er installeret i Danmark har danske maskinbyggere leveret mere end 25 robotbaserede anlæg i udlandet og eksporteret over 100 maskinanlæg i alt. De danske anlæg er i den højteknologiske superliga. 152 robotter fra statistikken er så specielle at de ikke kan klassificeres efter IFRs internationale norm, og igen heraf er 67 robotter fra statistikken udviklet i Danmark, og det er ret præcist en fordobling i forhold til året før. Vi er blevet stærke til robotudvikling i Danmark, og det er specielt inden for sensor- og vision-guidede robotter, der anvendes hvor der er krav om mange og hurtige omstillinger i produktionen, at vi gør os gældende, slutter Leif Dalum.

Kilde: Dansk Robot Forening / http://www.dira.dk

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078