GPV genopliver forretningsområde: - Toget kører, og nu hopper vi på
GPV vil ind på forsvarsmarkedet.
Så klart er budskabet fra den danske EMS-kæmpe, der i slutningen af 00'erne ellers stort set lukkede ned for det forretningsben. Men nu er tiden inde til en genstart ifølge CEO Bo Lybæk.
Det har gennem nogen tid været på tale at skalere netop det forretningsområde:
- Med det store fokus, der er på forsvarsområdet, giver det god mening nu. Toget kører, vi har stillet os ud på perronen, og nu hopper vi på, siger Bo Lybæk.
Virksomheden med hovedsæde i Vejle har gennem årene leveret elektronik til radarer i den danske flåde, men generelt har leverancerne til forsvarssegmentet været på et meget lavt niveau.
Efter en veloverstået integration efter fusionen med Enics, som har krævet stort fokus hos Bo Lybæk og co., er der nu mere plads til at se fremad og kigge i nye forretningsområder.
Et andet sted i dag
Baggrunden for nedskaleringen i forsvarssegmentet var i sin tid, at det typisk er et tidskrævende og projektdrevet felt. Det rimede for det dengang hårdt trængte GPV ikke på strategien om at sikre mere recurring business.
- Med den størrelse, vi har i dag, har vi flere folk og eksperter at trække på. Og vi har en projektforretning. Det havde vi ikke i 2008. Så vi ved mere om, hvordan man skalerer projekter, og hvordan det er vigtigt at have flere projekter i pipeline. På den måde står vi stærkere, end vi gjorde dengang, siger Bo Lybæk.
GPV i 2008 - og nu
Da GPV lukkede sin forsvarsforretning i 2008, stod virksomheden et helt andet sted.
Bo Lybæk var netop indtrådt som CEO, og GPV var igennem nogle svære år, hvor både omsætning og indtjening haltede.
Efter et blødrødt halvårsregnskab valgte man at påbegynde en kapitalrejsning sidst i 2008 i forlængelse af udarbejdelsen af en plan for at styrke profitabiliteten i virksomheden.
Siden er GPV vokset markant med Bo Lybæk ved roret, og virksomheden er i dag Europas næststørste EMS'er med en omsætning på knap 9 milliarder kroner.
Virksomheden er ejet af industrikonglomeratet Schouw & Co.
Han er umiddelbart fortrøstningsfuld for forsvarsområdet. Det skyldes blandt andet, at der i disse år bliver afsat store milliardbeløb af til dansk forsvar, og flere nabolande gør det samme.
Umiddelbart ser Bo Lybæk forretningsmuligheder i både Danmark, resten af Norden og Europa, men han vil ikke snævre feltet for meget ind. Han er dog klar over, at det er nødvendigt at have tålmodighed.
- Vi tror på, at vi kan det her, men vi er også helt sikre på, at det kommer til at tage en periode, før det bliver en reel forretning. Det er et længere stræk med projekter, der typisk tager lang tid. Det skal måles i år, siger han.
Åbne for certificeringer
Inden for forsvarssegmentet ser Bo Lybæk, at GPV kan levere til en række forskellige forretningsområder.
Det drejer sig blandt andet om radarer, kommunikation og marinesektoren. Det er områder, der typisk kræver stor holdbarhed. Og det er noget, GPV allerede i dag arbejder med.
Derfor vil GPV nu også se på at sikre de rette certificeringer, fortæller Bo Lybæk. Det kunne blandt andet være AS9100-certificeringen, der sikrer sporbarhed og kvalitet i elektronik til forsvar og luftfart. Den certificering har GPV tidligere besiddet.
- Vi står ikke tilbage for at få de certificeringer, der er nødvendige for at understøtte forretningen. Det kunne være AS9100, eller det kunne være andre, siger Bo Lybæk med henvisning til GPV's andre højtspecialiserede certificeringer inden for blandt andet medico- og transportindustrien.
- Men der skal være et forretningsgrundlag, det skal der altid.
GPV's fabrikker i Danmark og Finland er desuden Nato-godkendte, mens virksomheden yderligere besidder ATEX 2014/34/EU, AQAP 2110, IECEx-standarder og ISO 27001-godkendelser.
Mulighed for samarbejder
I forbindelse med det nye strategiske valg har GPV også meldt sig under fanerne hos DI Forsvar og Sikkerhed - sideløbende med at virksomheden også er del af både DI Produktion og DI Digital.
Bo Lybæk nævner desuden muligheden for at deltage i forskellige konsortier.
- Det kan være, vi skal gå sammen med nogle med nogle andre kompetencer. Men det er noget, vi skal arbejde med løbende. Det er helt sikkert en længere rejse, siger Bo Lybæk om muligheden for at blive en del af et eller flere konsortier.
Omsatte for 9 milliarder
GPV har eksisteret siden 1961, hvor det blev etableret som Glostrup Pladeværksted.
Virksomheden producerer EMS-løsninger og desuden mekanik og kabler. Omsætningen i 2024 landede på knap 9 milliarder kroner.
GPV er ejet af industrikonglomeratet Schouw & Co. og har hovedsæde i Vejle.
Den danske produktion foregår i Aars og - frem til årsskiftet - i Tarm.
Derudover har virksomheden, der er Europas næststørste EMS'er, produktion i Sverige, Thailand, Slovakiet, Sri Lanka, Mexico, Schweiz, Tyskland, Finland, Estland og Kina.