23948sdkhjf

Vestjysk transformersucces måtte fyre: - Det bliver man nødt til

Dantrafo har skåret ned i medarbejderstaben men investeret i maskineriet

Den vestjyske transformerproducent Dantrafo kom efter et kæmperesultat i 2023 ned på jorden igen i 2024.

Koncernens bruttofortjeneste gik tilbage fra 52 til 30 millioner kroner, og bundlinjen blev mere end halveret fra 21 til knap 9 millioner kroner. Markedets situation taget i betragtning er resultatet tilfredsstillende, lyder det fra CEO og ejer, Ivan Gam.

- De foregående år har været rigtig gode, efter der kom et boom ovenpå corona. Nu er vi tilbage til noget, der ligner normalen. Heldigvis er kunderne ikke forsvundet, de skal bare bruge mindre, siger Ivan Gam, der i årets løb også har måttet sige farvel til medarbejdere i lyset af ordrenedgangen.

Han forklarer blandt andet nedgangen hos kunderne med, at mange kunder opbyggede store lagre for et par år siden, da forsyningssituationen var mere uforudsigelig.

Dantrafo, der har hjemme i Lemvig, leverer transformere og induktive komponenter til blandt andet industrien, til energiprojekter i sol- og vindenergi og til elbiler.

Dantrafo Holding ApS
Regnskabsår 2024 2023
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 30,5 52,3
Resultat af primær drift 9,7 29,0
Resultat før skat 10,9 27,4
Årets resultat 8,8 21,4
Balancestatus 94,9 108,0
Egenkapital 71,0 73,3
Antal ansatte 163 209
Kilde: CVR

Nødt til at tilpasse

Med nedgang i aktiviteten har Dantrafo også måttet skære ned på medarbejderstaben. Den er for koncernen samlet, der dækker over selskaber i Lemvig, Kina og Sverige, faldet med 46 ansatte fra 209 til 163 ifølge årsrapporten.

Det er dog en naturlig konsekvens af aktivitetsniveauet, siger Ivan Gam og fortæller, at nedskæringerne har fundet sted over alle tre lokationer.

- Vi tilpasser løbende medarbejderstaben efter mængden af ordrer. Det bliver man nødt til, når man har operatørarbejde, som dele af produktionen er, siger Ivan Gam.

Fortsætter investeringer

Til trods for det har Dantrafo ikke ligget på den lade side i det foregående år. Ivan Gam beretter om, at virksomheden har fortsat med at investere i produktionsapparatet. Det sker ifølge ejerlederen i tre spor:

Det ene er en generel modernisering af gammelt udstyr i produktionen. Det andet er øget automatisering i form at blandt andet robotter.

Det sidste spor er investeringer i nye teknologier, der kan bidrage til forretningens fremtid. Blandt andet har Dantrafo i årets løb investeret i en ny maskine til højkantvikling. Det er en teknologi, der giver fordele inden for højfrekvensområder som eksempelvis powerelektronik, som Ivan Gam ser et stort fremtidigt forretningsområde inden for.

At der er potentiale for at vokse forretningen har også fået Dantrafo til at være mere proaktiv. Således er man i gang med at opruste på marketing, salg og udvikling. I øjeblikket tager kunderne på messerne rundt omkring godt imod Dantrafos repræsentanter.

Ivan Gam forventer dog, at 2025 fortsat bliver i det stille leje. Men de kunder, der begynder at komme ind nu, kan snart skæppe i kassen. Blandt andet har Dantrafo været til stede på APEC og PCIM-messerne i henholdsvis Texas og Nürnberg.

- Lige nu sidder vi med et bjerg af kontakter, som vi skal lave forretning med. Det tager noget tid, fra man går i gang, til man har faste ordrer. Så jeg er meget optimistisk i forhold til, at det kan give noget meromsætning, men det det nok først til næste år, det slår igennem, siger Ivan Gam.

Siden 1979

Dantrafo er stiftet i 1979. Virksomheden har tidligere haft hjemme i Horsens, men efter lukningen af produktionen her har Dantrafo til huse i Lemvig.

Virksomheden er ledet af Ivan Gam, der har ejet Dantrafo siden 2009.

Udover hjemmebanen i Lemvig har Dantrafo produktion og udvikling i Åmål i Sverige og i Suzhou i Kina.

Virksomheden har i alt 163 ansatte.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047