23948sdkhjf

Kemi-krav rammer før du aner det

Sidste fase i indfasningen af EU’s kemikalieforordning (REACH) er kommet. Virksomheder i stort set alle brancher bør tjekke reglerne.
Der skal ikke importeres eller produceres mange varer, som indeholder kemikalier, før EU-grænserne grænserne for kemiregistrering kan være overskredet.

Kemien gemmer sig i rigtig mange varer, som vi ikke normalt betragter som kemi, så virksomheder i stort set alle brancher bør tjekke reglerne. Registrerer virksomhederne ikke kemien i tide, vil deres varer være ulovlige at sælge.

Virksomheder kan være underlagt en lovpligtig registrering, hvis de importerer eller producerer produkter, der indeholder mere end et ton af et kemisk stof pr. år. Tidligere var der kun krav om at registrere kemien, hvis mængderne var på 100 ton eller derover pr. år.

Kom i gang hurtigst muligt
Indfasningen af EU’s kemikalieforordning (REACH) har nu nået sidste fase. Den 31. maj 2018 er sidste frist for den endelige registrering af produktion af kemiske stoffer i EU eller import af kemiske blandinger og en lang række andre varer med kemi, som en tidlig præregistrering ellers har givet mange virksomheder mulighed for at udskyde.

Registreringspligten rammer stort set alle brancher. F.eks. skal kemiske stoffer i blækket i kuglepenne registreres. Det samme gælder tørremidler for at undgå fugt under transport og opbevaring.

Listen er lang, og nye producenter og importører bør derfor overveje, om registreringspligten også gælder for dem. Virksomheder, der har allerede har præregistreret – måske for flere år siden – skal være opmærksomme på, at de skal i gang med den endelige registrering hurtigst muligt. Det er hovedbudskaberne i en ny informationskampagne fra Miljøstyrelsen om REACH registrering.

Præregistrering må ikke blive en sovepude
- Forberedelserne og registreringsprocessen kan tage meget lang tid. Derfor opfordrer både EU’s Kemikalieagentur og Miljøstyrelsen virksomhederne til at starte arbejdet med at få registreringerne i hus allerede nu, fortæller Sidsel Dyekjær fra Miljøstyrelsens REACH-Helpdesk og giver tre gode råd til de virksomheder, der har præregistreret:

1. Tjek hvilke stoffer, I har præregistreret hos kemikalieagenturet i REACH-IT systemet.

2. Overvej om jeres virksomhed i dag har registreringspligt for andre kemiske stoffer end dem, I allerede har præregistreret. I så fald skal de også registreres. Man kan f.eks. siden præregistreringen have påbegyndt produktion eller import af nye typer kemiske stoffer. Man kan have skiftet til en leverandør uden for EU eller EØS. Eller selve mængden kan siden præregistreringen være øget til over 1 ton af et kemisk stof pr. år.

3. Kontakt Miljøstyrelsens Helpdesk med spørgsmål om REACH reglerne, og Kemikalieagenturet med spørgsmål om REACH-IT systemet.


Har en virksomhed produceret eller importeret mere end 1 ton pr. år af et registreringspligtigt stof i mere end 6 måneder, uden at have præregistreret, skal registreringen ske omgående.

Få styr på kemien i produkterne
Registreringspligten gælder ved import af en lang række varer fra lande uden for EU og ved produktion af kemiske stoffer i EU. Har virksomheden købt varer, der indeholder registreringspligtige stoffer af en virksomhed i EU, Norge, Island eller Lichtenstein (EØS), skal der ikke registreres. For så bør de kemiske stoffer, der købes, allerede være registreret.

- Det afgørende er, i hvilken mængde de kemiske stoffer produceres eller importeres. Ikke mængden af selve varen, men mængden af det kemiske stof, der indgår i varerne. Det er den samlede mængde af et kemisk stof i virksomhedens varer, der udløser kravet om registrering, hvis der er over 1 ton. I den sammenhæng er 1 ton ikke ret meget. Det svarer f.eks. til blot 50.000 fyrfadslys eller 200.000 vådservietter, fortæller Sidsel Dyekjær.

Er virksomhedens kemiske stoffer ikke registreret ved fristens udløb, er varerne ulovlige at sælge.

Virksomheder, der har præregistreret stoffer, som de selv producerer eller som de importer fra non-EU lande i mængder mellem 1-100 ton pr år, skal have afsluttet den endelige registrering senest den 31. maj 2018. Er mængderne over 100 ton pr. år, er fristerne overskredet, og der skal registreres med det samme.

Få et hurtigt overblik i faktaarket Registrer kemien.

Og få uddybende information om reglerne for registrering af kemiske stoffer på Miljøstyrelsens hjemmeside www.RegistrerKemien.dk
.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094