23948sdkhjf

Prevas udvikler supercomputer for DTU

Danskere bag udviklingen af verdens største realtime supercomputer, der skal sikre, at diagnosticering af blodpropper og andre hjertesygdomme kan foretages uden indgreb.
Det danske udviklingshus Prevas er i gang med at udvikle verdens måske største og hurtigste realtime computer. En computer til de mest krævende billedbehandlingsopgaver, som gør det muligt at se et komplet hjerte i 3D og blodflow i alle blodårer. Dermed vil diagnosticeringen af blodpropper og andre hjertesygdomme i fremtiden kunne foretages uden indgreb og på væsentligt kortere tid. Supercomputeren udvikles sammen med Center for Fast Ultrasound Imaging (CFU) med professor Jørgen Arendt Jensen i spidsen. Den er tredje generation af forskningsscannere og er baseret på mere end 15 års erfaringer i design af absolut førende signalbehandlings- og computersystemer.

Regnekraft fra 5.000 pc´er
Den nye supercomputer har en regnekraft svarende til mindst 5.000 pc´er og er optimeret til minimalforsinkelse, så billederne kommer uden forsinkelse, når ultralydshovedet flytter sig.

- Med den nye realtime computer kan vi fremover afprøve de mest avancerede algoritmer og se de genererede billeder uden forsinkelse. Det vil medvirke til, at vi hurtigere kan se resultater af vores forskning. I vores gamle system kunne det tage tid at generere en billedsekvens. Med supercomputeren er ventetiden minimeret, og man kan se, om man får de rigtige resultater, siger professor Jørgen Arendt Jensen fra Center for Fast Ultrasound Imaging (CFU).

Supercomputerens ekstreme regnekraft og detaljeringsgrad er opnået ved hjælp af de nyeste teknologier. Den består af 640 PowerPC´er, som ligger indlejret i 320 FPGA´er, der samtidig fungerer som CO-Parallel processorer med i alt 1Tbyte RAM (1.000 Gbyte). FPGA´er er en banebrydende teknologi, som vinder frem på bekostning af de traditionelle computerteknologier, der anvendes i pc´er og mange andre typer traditionel elektronik. Prevas er specialiseret i udviklingsprojekter baseret på FPGA´er, og virksomheden er i dag blandt de førende på dette felt i Skandinavien.

Fremtidens udviklingsplatform
Supercomputeren er modulært opbygget og kan anvendes til en række andre krævende opgaver, som fx radarsystemer, avanceret visions- og billedgenkendelse samt krypterings- og dekodningsopgaver. Prevas har i forbindelse med projektet fået eneret til at udnytte platformen kommercielt. Projektet er i en prototypefase, og Prevas er således parat til at starte nye projekter op med supercomputeren. Den endelige aflevering af første version vil finde sted omkring december 2008.

- Den nye supercomputer-platform giver os mulighed for at afprøve de mest ekstreme beregningsalgoritmer parallelt og samtidig få data ud til omverden. Det vil reducere vores kunders time-to-market, som jo er ekstremt vigtig. Især hvis alternativet er, at de selv skal opbygge en tilsvarende supercomputer. Projektet er endvidere med til at fastholde Prevas som udviklingshus og leverandør af leading edge produktudvikling og platforme, siger Michael Carl, CEO i den danske del af Prevas.

Kilde: Prevas - http://www.prevas.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093