23948sdkhjf

Forskere vil have ultimativ kontrol over lyset

I et nyt projekt på DTU og Københavns Universitet vil forskere forsøge at opnå kontrol over lysets mindste bestanddele - fotoner. Det kan blandt andet bruges til at udvikle fremtidens supercomputere og til at lave koder, der er fuldstændig ubrydelige.
Projektet er støttet af VILLUM KANN RASMUSSEN FONDEN (VKR) med ti millioner kroner og er organiseret som et samarbejde mellem lektor Anders S. Sørensen, Niels Bohr Instituttet, Københavns universitet, lektor Ulrik Andersen, DTU Fysik, og lektor Peter Lodahl, DTU Fotonik.

I projektet vil forskerne forfølge en helt ny metode til at opnå kontrol over lyset. Ved hjælp af moderne nanoteknologi kan man lave nanoledninger, der kan fokusere lysets fotoner langt kraftigere, end det tidligere har været muligt.

Dette giver en lang række fordele og nye muligheder for eksperimenter.

For eksempel vil forskerne bruge fokuseringen til at få fotoner til at udveksle informationer med kunstige atomer. En sådan kobling vil gøre det muligt at kode information på en radikalt ny måde, hvor man udnytter kvantemekanikken. En kobling der forventes at kunne anvendes i fremtidige kvante-computere, der kan udføre komplicerede og omfattende beregninger, som er umulige at udføre med konventionelle computere. Eller som kan bruges til at sende information med koder, der er fuldstændig ubrydelige.

En anden mulig anvendelse er inden for optisk kommunikation, hvor man vil kunne lave fotontransistorer. Disse svarer til de transistorer, der styrer al den elektronik, som omgiver os, bortset fra at de arbejder med lys i stedet for strøm, og derfor giver anledning til en meget større informationsbåndbredde.

Projektet er baseret på en teori, der for nylig er blevet udviklet af lektor Anders S. Sørensen i samarbejde med forskere fra Harvard Universitet. Denne teori er en helt ny tilgangsvinkel til problemet med at styre lyset, og indledende eksperimenter viser, at principperne bag teorien virker.

Projektet modtager 10 millioner kroner over 4 år fra VILLUM KANN RASMUSSEN FONDEN.

Kilde: Danmarks Teknisk Universitet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095