23948sdkhjf

Dansk teknik kredser nu om Jupiter

Rumsonden Juno, der om bord har udstyr fra danske DTU Space, er tirsdag gået i kredsløb om Jupiter.
- Kredsløb opnået. Jeg er klar til at afsløre alle dine hemmeligheder, Jupiter. Væn dig til det, hedder det i et tweet fra Nasa-missionens officielle Twitter-profil.

Hovedmotoren på Juno blev klokken 05.18 dansk tid tændt i 35 minutter. Det skete for at bremse satellittens voldsomme hastighed, så den kunne bliver indfanget af Jupiters tyngdefelt, skriver Reuters.
En af DTU største opgaver
DTU Space har leveret udstyr til missionen i form af fire stjernekamerarer, som både bruges til at navigere meget præcist med og til at tage billeder af Jupiter. Desuden har DTU Space valideret og kalibreret det magnetometer ombord, der skal undersøge planetens magnetfelt.

Missionen anslås at koste i omegnen af 13 milliarder kroner. DTU Space har fået ansvar for cirka en tiendedel af missionen. Ifølge professor og afdelingsleder John Leif Jørgensen fra DTU Space er det en af de største opgaver DTU nogensinde har fået.

Den vellykkede manøvre er også en fjer i hatten for danske rumforskere. Danmarks nationale rumforskningsinstitut, DTU Space, er sammen med et italiensk hold de største udenlandske partnere i missionen.

- Det er lidt af en cliffhanger (afgørende øjeblik, red.), for der er meget, der kan gå galt, sagde John Leif Jørgensen, der er professor i rumfartsteknologi og afdelingsleder i DTU Space, om de nervepirrende øjeblikke, hvor Juno skulle ind i kredsløb om Jupiter.

- Det hele skal ske lige på et bestemt tidspunkt. Sker det ikke lige på det tidspunkt, får vi os en meget dyr tur videre ud i rummet, forklarede han mandag fra Nasas JPL-center i Californien.

Havde rumsonden taget en tur videre ud i rummet, ville den falde tilbage mod solen og først nå Jupiter igen om 11 år.

/ ritzau
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08