23948sdkhjf

Hvor er den danske elektronikindustri på vej hen?

På den nyligt overståede HI Messe havde messearrangørerne arrangeret en paneldebat, hvor fire markante repræsentanter for den danske elektronikindustri skulle forsøge at kortlægge fremtiden for branchen.
Tom Togsverd, direktør for ITEK Jeff Iversen Mankvard, product & solution manager hos Data Respons, Carsten Vandrup, administrerende direktør for Litepoint Europe og Brian Møller, udviklingsdirektør hos B&O var samlet for at give et bud på, hvor dansk elektronikindustri er på vej hen. Indledende gav Tom Togsverd sit bud på, hvordan den danske elektronikindustri har det lige nu:

- Det kunne være bedre. Vi har konstateret et omsætningsfald på 10 % fra sidste år til i år, men der er dog stor forskel på, hvordan forskellige typer virksomheder har klaret sig. Men samtidig tror vi også på, at vi er ved at nå bunden, vi har klaret os nogenlunde gennem skærene og venter nu på det spæde opsving, sagde han.

Blandt de største trusler mod den danske elektronikindustri blev ikke overraskede nævnt de stadig mere modulopbyggede produkter og konkurrencen fra lavtlønslande, der også i stigende grad formår at kopiere de vestlige produkter. Og her havde panelet delte holdninger om Danmarks rolle i fremtiden.

- Der er ikke noget nyt i modulopbygning. Det betyder dog ikke, at vi kan producere disse i Danmark. Vi kan ikke hamle op med lavtlønslande. Danmark bliver ikke et sted for elektronikproduktion, hævdede Carsten Vandrup.

Tom Togsverd var dog af en anden holdning:

- Elektronikindustrien er mange ting, og jeg mener, at der er plads til hele værdikæden i Danmark, men der vil selvfølgelig være mere vækst i nogle dele end andre. Med produktion i Danmark får man en øget fleksibilitet og interaktion i forhold til kunderne. Kan vi indrette os smartere, blandt andet med automation, kan vi godt nå noget i Danmark. Software-industrien kommer nok til at fylde en større del i fremtiden, men vi har en plads i hele værdikæden, lød det fra ITEK-formanden.

Som panelets repræsentant for de danske producenter af forbrugerelektronik mente Brian Møller ikke, at det er realistisk at danske virksomheder outsourcer al produktion, og at den traditionelle virksomhedsstruktur dermed forsvinder.

- Det vil stille alt for store krav til fx indkøb, hvis alle produktionseksperterne forsvinder fra virksomhederne. Man er stadig nødt til at have viden inhouse til at indgå dialog med producenterne og til design osv.

Den holdning var Tom Togsverd enig i:

- Det der er vigtigt at beholde så mange kompetencer, at vi kan handle fornuftigt med de andre. Vi skal finde nicher, som Danmark kan operere inden for. Vi skal matche nicheområder, hvor der stilles krav om høje kompetencer.

De to andre debattører fastholdt dog, at Danmarks plads ligger naturligt i den øverste del af værdikæden.

- Bunden af fødekæden kommer ikke til at eksistere i Danmark. Men der er ikke blevet færre ansatte i danske produktionsvirksomheder. Nu beskæftiger de sig med kvalitet, test, projektledelse osv. Vi har bevæget os op i fødekæden, mente Jeff Iversen Mankvard.

- Vi er gode til at udvikle sikkert, hurtigt og effektivt – der er vi rent faktisk bedre end Silicon Valley. Det eneste der skaber innovation er at nedbryde autoriteter, og derfor er vi dygtige herhjemme. Derfor vil det også tage 50-60 år for andre lande at efterligne det, supplerede Carsten Vangsted.

Dermed mente de to ikke, at Danmark har den store fremtid som EMS-land. Som afslutning blev de fire debattører bedt om at give deres bud på, hvad danske elektronikvirksomheder skal fokusere på i den nærmeste fremtid.

- Vi skal komme udover det punkt, hvor vi spilder masser af tid på at producere sekundær hardware og regnekraft. Når vi udvikler og tænker ting, skal vi tænke mere globalt. Vi skal udover landegrænsen. Mentalt ligger grænsen i vores hoveder, var Jeff Iversen Mankvard bud.

- Vi skal spekulere over, om vi gør det rigtige, og hvordan vi kan differentiere os. Se på egen virksomhed, hvilke forandringsvinde der blæser, og hvordan vi kan udnytte det, mente Tom Togsverd.

- Vi skal satse på design i Danmark. Andre er bedre til at kopiere og producere. Vi skal udnytte, at der ligger lavtlønsområder tæt på os. Og så skal vi lave software, opsummerede Carsten Vangsted sin holdning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063