23948sdkhjf

Vil overvåge den globale luftfart med små-satellitter

Hvis man nøjagtigt ved, hvor fly over oceanerne befinder sig, er det muligt at styre trafikken mere præcist. Et nyt udviklingsprojekt vil bruge små-satellitter til at dække hullerne i den eksisterende radardækning.
Fly er udstyret med en automatisk radiosender, som udsender signal om identifikation, position mm. Dette signal opsamles af jordstationer og bruges blandt andet til flyveledelse og til at beregne de tariffer, som fly må betale for at overflyve et givent luftrum.

Når flyene krydser oceanerne, rækker signalet ikke ind til jordstationerne på land, og flyene er ikke dækket af radar. Det kræves derfor, at flyene skal holde en indbyrdes afstand på mindst 80 sømil, hvilket betyder, at ikke alle fly flyver de hurtigste og mest brændstofbesparende ruter.

Potentielle milliardbesparelser
For at afhjælpe dette vil projektet demonstrere, at flyenes position kan opsamles ved hjælp af små-satellitter på 2 kg, og at denne information kan anvendes i flyveledelsen. Det forventes, at demonstrationsmissionen opsendes i tredje kvartal 2011 – muligvis på et gammelt sovjetisk atommissil, som nu bruges til fredelige formål.

- Globalt set er der potentiale til at levere besparelser for lufttrafikken på 7-15 mia. kr. om året, hvis demonstrationsmissionen lykkes, og der efterfølgende etableres et kommercielt netværk af disse satellitter – det er stort!, siger Anders Midtgaard fra DSE Airport Solutions.

I spidsen for projektet står den nordjyske iværksættervirksomhed GomSpace, der kommercialiserer rumfartsteknologi med særlig fokus på små-satellitter. Derudover deltager DSE Airport Solutions, som leverer it-systemer til styring af lufttrafik, og Aalborg Universitet, der bidrager med ekspertise i avanceret radioteknologi.

Stærk dansk kompetence
- Projektet er en enestående mulighed for at cementere stærk dansk kompetence på små-satellit-området set i Ørstedprojektet og studentersatellitterne fra Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Samarbejdet gør det muligt at tage teknologien i en kommerciel retning, udtaler Lars Alminde, managing director, GomSpace.

- Universitetet får i det her projekt mulighed for at arbejde videre med de metoder til udvikling af moderne software-baserede radioteknologier, som vi tidligere har anvendt i relation til mobilkommunikation, og vi ser frem til at gøre nye erkendelser inden for et nyt og spændende anvendelsesområde, udtaler Peter Koch fra Aalborg Universitet.

Højteknologifonden har bidraget med 4 mio. kr. til det toårige projekt, som samlet har et budget på 7 mio. kr.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093