23948sdkhjf

Spica Technology får hjælp af ABB på Husum

Silkeborg-virksomheden har udviklet et nyt elektrisk pitch-system baseret på ABB-komponenter, som skal præsenteres på dette års Husum-messe.
Tirsdag og fem dage frem løber Husum Wind af staben i den lille nordtyske by, og for første gang nogensinde er Spica Technology at finde på vindmølle-messen. Den danske elektronikudvikler er endda kommet i kyndige hænder, idet man har fået lov at udstille sit nye pitch-system på ABB’s stand.

- Samarbejdet med ABB startede for et par år siden med produktion af styringer, og sidste år henvendte de sig til os, fordi de vil ind på markedet for leverandører til pitch-systemer. De er komponentleverandør og ikke systemleverandør og manglede derfor en samarbejdspartner, der kunne konstruere og tage ansvaret for selve systemdesignet, siger CEO Benny Thomsen fra Spica Technology.

Demostand sammen med ABB
Det er nu blevet til en prototype på et nyt pitch-system, som er den enhed i møllen, der sørger for at placere vingerne rigtigt i forhold til vinden, ligesom det også fungerer som en vigtig del af møllens sikkerhedssystem. Prototypen skal nu fremvisen på messen i Husum.

- Vi har sammen med ABB lavet en demostand, hvor vi kan fremvise systemet. Vi har en simulator på, der kan simulere en vindmølle, og så kan kunderne se det i funktion på messen, forklarer Benny Thomsen.

Han forventer, at både vindmølleproducenter og udviklingshuse vil vise interesse for den midtjyske teknologi.

Baseret på standardkomponenter
Det specielle ved netop Spica Technology’s pitch-systemer er nemlig, at de er udviklet af standardkomponenter fra ABB, hvilket betyder, at kunden i stedet for at købe et færdigt pitch-system, i stedet køber rettighederne til et system, der er designet til netop deres vindmølle.

- Vi skiller os også ud på batteri-siden, hvor vi har et samarbejde med Maxwell. I stedet for almindelige blybatterier, der blot har en levetid på to-tre år, bruger vi ultrakondensatorer med en levetid på ca. 20 år til backup. Backup-forsyningen er vigtig for pitch’ens sikkershedsfunktion, idet man risikerer ikke at kunne stoppe møllen i nødstilfælde, hvis batteriet ikke virker, siger Benny Thomsen.

- En anden fordel ved, at vores system er bygget op af standardkomponenter, er, at det er forholdsvis let at skaffe nye komponenter overalt i verden, hvis noget går i stykker, tilføjer Benny Thomsen.

Klar til test i vindmølle
Indtil videre er Spica’s teknologi ikke blevet testet i en vindmølle, og et af målene med tilstedeværelsen på Husum er derfor at finde producenter, der vil afprøve systemet.

- Komponenterne er selvfølgeligt testet igennem efter alle kunstens regler og lever op til de strengeste kvalitetskrav, men det samlede system mangler stadig at blive testet i rigtig brug. Det er meningen, at det nu skal sættes op i en mølle – derefter skal vi have feedback fra potentielle kunder. Den prototype, der er bygget, skal igennem en masse test nu, lyder det fra Benny Thomsen.

ABB har allerede sendt den første interesserede kunde videre til Spica Technology, som også selv har været i kontakt med blandt andet amerikanske kunder.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.438