23948sdkhjf

Eltel og København i LED-forlig

Nu bliver 2.325 defekte LED-gadelamper, der blev leveret i 2012, udskiftet. Eltel skal betale erstatning

Belysningsleverandøren Eltel og Københavns Kommune har indgået forlig om 2.325 defekte LED-gadelamper, der blev leveret i 2012. 

Forliget indebærer, at samtlige lamper bliver repareret og opgraderet til nutidig standard, og at Eltel skal betale erstatning til kommunen. Det skriver Københavns Kommune på sin hjemmeside. 

Københavns Kommune fik leveret den første generation af LED-gadelamper i 2012, men det har vist sig, at der var fejl på omkring halvdelen af de i alt 2.325 lamper. Nogle blinkede, nogle lyste kun halvt, og nogle lyste slet ikke. For at sikre en forsvarlig gadebelysning, der lever op til nutidige standarder, har kommunen derfor været nødt til at hænge andre lamper op på de mest kritiske steder som en midlertidig erstatning for de defekte LED-lamper.

Eltel skal betale erstatning til kommunen
Forliget indebærer, at Eltel i samarbejde med sin underleverandør skal tage de 2.325 lamper ned, reparere og opgradere de fejlramte komponenter til nutidig standard og sætte lamperne op igen. Dette skal ske inden for 20 uger, og dermed er der udsigt til, at al den defekte gadebelysning vil være bragt i orden senest i starten af februar.

De defekte lamper hænger spredt ud over hele København. Reparationen af gadelamperne vil starte i Bispebjerg, hvorefter Eltel vil arbejde sig igennem København bydel for bydel.

Ud over at samtlige gadelamper skal efterses og repareres, skal Eltel betale erstatning til Københavns Kommune. Der er i øvrigt udstedt en ny garanti på lamperne.

Produktionsfejl hos underleverandør
Processen har trukket ud, fordi det tog lang tid at placere et ansvar mellem Eltel og Eltels underleverandør, som har leveret lamperne.

Læs mere: Louis Poulsen hvirvlet ind lampe-retssag 

Teknik- og Miljøforvaltningen har påtalt problemet over for leverandøren Eltel og bedt om at få udbedret fejlene i henhold til garantien. I juli 2016 stævnede Københavns Kommune Eltel. Stævningen og udfaldet af en såkaldt syn- og skønsproces har nu ført til, at der er indgået forlig mellem de to parter.

For at få afklaret årsagen til de fejlende armaturer, iværksatte Eltel i 2015 en syn- og skønsproces gennem Københavns Byret, hvor en uvildig fagkyndig besigtigede og vurderede armaturerne. Efter mere end et år blev det afgjort, at der var tale om en produktionsfejl fra Eltels underleverandør.

Problemerne med de defekte LED-lamper har ingen sammenhæng med kommunens senere indkøb af LED-lamper, der indgår i Københavns store belysningsplan, hvor knap 19.000 ud af byens 45.000 gadelamper samt 8.000 lysmaster er blevet udskiftet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094