23948sdkhjf

Sensornetværk - et intelligent måleinstrument

Hvor meget luftforurening er der i dit nærmiljø? Hvad gjorde sidste måneds skybrud ved kloakkerne, og hvordan reagerer nye byggematerialer på klimaændringer?
Disse spørgsmål vil snart kunne besvares meget effektivt og helt præcist ved hjælp af sensornetværk. DELTA er sammen med ITU og DTU på forkant med forskningen i sensornetværk på verdensplan.

Ifølge seniorspecialist og projektleder Thomas Sørensen er gruppen nået så langt, at de allerede om et års tid vil kunne sætte det første sensornetværk op.

- Et sensornetværk består af en række sensornoder, som er forbundet i et netværk. Sensornoderne kan opsamle data om fx forurening og på den måde give os informationer om vores omgivelser, forklarer Thomas Sørensen.

Noderne kan indsamle data fra de tilsluttede sensorer. Prototyperne har på nuværende tidspunkt sensorer for lys, luftfugtighed og temperatur.

Sensornetværk bliver allerede brugt i dag, men i langt mindre skala. Kortnøgler og radiatortermostater gør fx brug af sensornetværk, men her bliver der sjældent brugt mere end 100 sensorer i et netværk. I dag arbejder Thomas Sørensen og hans projektgruppe på at udvide anvendelsesmulighederne, så de med mange tusinde sensorer kan foretage præcise målinger over store områder.

Forsker i energy harvesting
De store sensornetværk skal selv skaffe den energi, som skal holde dem i gang.

- Energiforsyning er i et sensornetværk sædvanligvis baseret på batterier, men batterierne holder ikke evigt, og det er temmelig omfattende at skulle skifte dem ud i kæmpe netværk. Vi forsker derfor også i, hvordan vi kan høste energi fra andre kilder, siger Thomas Sørensen.

- En anden udfordring er, at sensornetværk ikke nødvendigvis kan komme med svar på vores spørgsmål så hurtigt, som man måske gerne vil have. Hvis fx netværket bliver drevet af sollys, kan der gå måneder, førend der har været lys nok til at foretage målinger. Og det kan være svært at acceptere, når vi i mange andre sammenhænge er blevet vant til bare at trykke på en knap for at få nogle informationer.

Udviklingen skaber behov for teknologien
Det er de globale klimaændringer og forureningen, som især har skabt et behov for effektivt at kunne monitorere udviklingen, men hvor hurtigt udviklingen af sensornetværk vil gå inden for andre områder afhænger af, hvilke behov fremtiden byder på.

- At man kan bruge sensornetværk til at undersøge utætheder og skader på kloakledninger har måske bare været lidt interessant førhen, men efter vi nu har oplevet nogle voldsomme skybrud, som har afsløret en masse defekte kloakker, er der virkelig opstået et behov for teknologien, siger Thomas Sørensen.

- Vi oparbejder og vedligeholder en vidensbank, som står klar, når behovene melder sig. Om nogle år vil vi formentligt være i stand til at omdirigere luftforurening og lugtgener og forstå dynamikken bag dem. Og om 10 år vil det måske være helt normalt, at man låner sensorer af kommunen, hvis man har brug for at dokumentere forurening eller støj, siger Thomas Sørensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078