23948sdkhjf

Trådløs energi til verdens mindste strømforsyning

Fremover skal trådløs energi høstet fra vedvarende energikilder skal kunne drive verdens mindste strømforsyning, så den kan bruges til at fx små devices syet ind i dit tøj

I et par år har en række virksomheder sammen med et forskerhold på DTU Elektro arbejdet på at udvikle verdens mindste strømforsyning kaldet TinyPower. Formålet var i første omgang at fremstille en strømforsyning, der eksempelvis kunne anvendes i LED-pærer eller lyssensorer. 

Det skriver DTU Elektro i en pressemeddelelse.

- Udover størrelsen, som også betyder, at vægten er kraftig reduceret, er den lille strømforsyning både billigere, holder længere og har større effekt end en traditionel strømforsyning, siger Yasser Nour, der sammen med Arnold Knott, Ivan Jørgensen og Lin Fan udgør DTUs forskerteam.

Målet: En strømforsyning med færre komponenter
De mange  rosende ord hænger sammen med, at det er lykkedes forskerne at skabe en strømforsyning, hvor de klassiske passive komponenter (elektrolytkondensator og magnetisk spole) er erstattet med små keramiske kondensatorer og en luftspole.

Virksomhederne i projektet
Udviklingen af den lille strømforsyning er sket i samarbejde med fem danske virksomheder, der blandt andet skal anvende den i deres udvikling af intelligente produkter som eksempelvis LED-baseret lys, bevægelsessensorer, alarmsystemer, termostater, pumper, vægkontakter og dørlåse.

Det drejer sig om Niko-Servodan, Nordic Power Converters (NPC), SimpLight, Noliac og Viso Systems, som hver især har bidraget med netop deres ekspertise.

Innovationsfonden har investeret i projektet. 

Målet for forskerne er, at de helt forsvinder, så strømforsyningen består af færre komponenter og bliver endnu mindre end den nuværende på 1 x 1 cm. Fjerner man komponenter, fjerner man samtidig behovet for at bruge sjældne jordarter i produktion af strømforsyningen, til fordel for miljøet.

- Det kan vi gøre, fordi TinyPower anvender moderne halvledere og en meget højere frekvens end det, der sædvanligvis anvendes i strømforsyninger. Billedligt talt kan man sige, at vores strømforsyning leverer energien hurtigere, men i mindre mængder ad gangen. Det svarer til, at du nu kun har en lille kop til at tømme en svømmepøl, hvor du førhen brugte en stor spand. Det kræver, at du løber hurtigere og flere gange frem og tilbage. Ved den højere hastighed, er der således ikke længere behov for eksempelvis en stor spole, og dermed kan vi reducere komponenter og størrelsen af strømforsyningen,” forklarer Yasser Nour. 

Vedvarende energi  
Mens forskerne har arbejdet med TinyPower, har Internet of Things også udviklet sig kraftigt. Det betyder, at der nu både er interesse og efterspørgsel på at videreudvikle strømforsyningen, så den bliver i stand til at høste energi, fx fra vibrationer frembragt når man går. 

- Internet of Things er ikke længere en fjern fremtidsvision. Inden længe vil der være behov for små enheder, der eksempelvis kan monteres på kroppen eller i tøjet og overvåge puls, temperatur eller hjerterytme. Strømmen hertil skal komme fra en vedvarende energikilde og kunne overføres trådløst, siger Yasser Nour.

Han og kollegaerne på DTU forventer, at en trådløs strømforsyning kan udvikles og være klar til kommercialisering i løbet af de næste par år, hvis det lykkes at finde midler til forskernes videre arbejde. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125