23948sdkhjf

Meget lange leveringstider giver elektronikproducent udfordringer

GPV bruger væsentlig flere ressourcer på at håndtere komponentsituationen. Men situationen er der unik, for vi har prøvet det før for syv-otte år siden, lyder det fra EMS-koncernens topchef

Adgang til komponenter udfordrer mange virksomheder i elektronikbranchen, og GPV er ingen undtagelse.

Det har været svært at få de ønskede mængder til tiden, og for udvalgte elektronikkomponenter er leveringstiderne ekstraordinært lange. Der for taer EMS-koncernen sine forholdsregler. Der er fyldt flere af de strategiske komponenter i lagrene, ligesom man er i løbende dialog med kunderne om længere tidshorisonter for leverancer. 

- Nogle passivkomponenter, som er kritiske, men heldigvis også billige, har vi været inde af egen drift og lave indkøb af, og vi er i løbende og tæt dialog med vores store og væsentlige leverandører. Dermed kan vi langt hen ad vejen holde vores kunder skadesløse og levere nogenlunde til tiden, forklarer GPVs topchef Bo Lybæk til Electronic Supply. 

Ikke den store dramatik
Komponentmangel og det øgede fokus på situationen betyder dog også, at GPV bruger væsentligt flere ressourcer på indkøb af komponenter og råvarer end tidligere for at sikre levering til kunderne. 

- Der er også begyndt at komme stigninger på priserne. Det skal vi også håndtere med kunderne, siger Bo Lybæk og tilføjer, at virksomheden generelt har fornuftig kontrol med situationen og gode aftaler med kunderne, hvorfor han ikke ser den store dramatik.

Og situationen er ifølge Bo Lybæk ikke ny og unik. Hverken i det korte eller lange perspektiv.

Ikke en unik situation
- Det kommer med jævne mellemrum. Og er man som os i high-mix/low-volume segmentet, og har man vores størrelse, er der rigtig mange varenumre, det kan have betydning for. Det forstår kunderne, siger Bo Lybæk.  

Hans vurdering er, at det i større eller mindre omgang har været svært at få de ønskede komponenter de seneste 18 måneder. Forklaringen på, at situationen er så presset netop nu, er helt kort øget efterspørgsel på elektronikkomponenter. Det kan henføres til den meget positive markedsudvikling i 2017 og det fortsat høje aktivitetsniveau i år. 

- Vi er ikke de eneste, der har haft stor vækst (GPV voksede med 31 procent, red.). Vi laver tekniske produkter til industri, og her har der været et boom, siger Bo Lybæk og fremhæver samtidig, at øget anvendelse af elektroniske komponenter i flere felter er med til at drive efterspørgslen op.

- Og så er det et tilfælde, at det hele ramler sammen, og producenterne ikke har udbygget kapaciteten, tilføjer han.

Ser ingen ændring de næste kvartaler
Hvornår ser GPV-direktøren så en normalisering i situationen, kan man spørge:

- Jeg kan ikke se, det skulle ændre sig inden for de næste kvartaler, lyder vurderingen.

- Men vores gæt er lige så godt som alle andres, slutter han.

Artiklen er en del af temaet Komponentmangel i elektronikindustrien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109