23948sdkhjf

Øl-drone kan genrejse dansk produktion af humle

Humlehøstende drone hjælper Svendborgsund Bryghus med en vital ingrediens til de gyldne dråber

Humle er uundværligt i bryggeprocessen af øl. Humlen dyrkes på marker, hvor urten slynger sig på snore i op til seks meters højde, så der er et stort, manuelt arbejde forbundet med at opbinde og høste rankevis af den slyngende urt.

Nu skal det danske droneprojekt Humledrone undersøge, hvordan droneteknologi kan hjælpe med at automatisere en dansk udviklet humleproduktion.

- I projektet skal vi sammen med de andre partnere demonstrere, hvordan droner med nye typer af robotværktøjer kan anvendes i humleproduktionen inden for avlspleje og høst, siger Troels Oliver Vilms Pedersen, der er programchef hos Teknologisk Institut.

Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Innovationsnetværket RoboCluster, Syddansk Universitet, Svendborgsund Bryghus, dronefirmaet Lorenz Technology og værktøjsmageren Produktionsteknik.

Mennesker slipper for arbejde i højderne
Formålet med projektet er at finde frem til den nødvendige drone- og robotteknologi, som på længere sigt kan være med til at genrejse den danske produktion af de aromagivende klatreplanter hos det enkelte bryggeri og automatisere arbejdsprocesser i hele den globale humleproduktion.

Dyrket humle gror i adskillige meters højde op ad snore, som er spændt op på stålwirer. I dag skal markarbejdere kravle op på stiger eller hejses op i lifte for at binde humlerankerne fast. I Humledrone-projektet skal man undersøge, om en drone kan overtage det arbejde. Til høsten skal en anden drone i seks til otte meters højde klippe planterne, så de falder ned og i mere jordnær højde og kan forarbejdes videre til at give øl dens karakteristiske bitre smag.

- Med projektet ser vi muligheder for nye, dronebaserede automatiseringsløsninger, som vil kunne være rentable for humleproducenter. De nye teknologier har potentiale til at genetablere en helt ny form for nichebaseret ølproduktion i Danmark og andre steder, hvor små bryggerier producerer øl med egne råvarer, siger Christina E. Wanscher fra Innovationsnetværket RoboCluster, som har bevilget penge til projektet.

Teknologisk Institut og RoboCluster fortæller om deres foreløbige erfaringer på et gå-hjem-møde 6. december på Odense Adelige Jomfrukloster. her giver de også deres vurdering af, hvilken rolle droner kan spille i fremtidens danske ølproduktion.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093