23948sdkhjf

Kinas robotambitioner kan ramme dansk eksport

Mere end hver tredje af de 381.000 industrirobotter, der i 2017 blev installeret verden over, blev installeret i Kina, og skal man tro på landets 2025-plan, er det kun begyndelsen.

Mens Kina i dag indtager en 21. plads, hvad angår antal robotter pr. 10.000 indbygger, er ambitionen at komme i top-10 allerede i 2020, hvilket gør Kina til et ualmindeligt interessant marked for de danske robotvirksomheder.  

Men de har travlt, hvis de vil sikre sig en bid af det boomende marked. Det vurderer erhvervsjournalist og forfatter til bogen ”Den Store Tech-revolution - sådan former Kina vores fremtid” Christina Boutrup, som finans.dk har talt med.

- Der er brug for et wakeup call. Det er lidt, som om træerne vokser en smule ind i himlen. Men jeg har set, hvad der er sket i andre områder, der har været strategisk vigtige for Kinas regering, siger hun til avisen.

Kina vil selv

I dag kommer omkring to af tre robotter i Kina fra udenlandske producenter, men ifølge planen skal de kinesiske robotmagere i 2025 sidde på mindst 80 procent af hjemmemarkedet og hele 40 procent af verdensmarkedet. Og ud af de 1000 virksomheder, der verden over sidder på flest robotpatenter, er de 524 allerede i dag kinesiske.  

I det fynske, hvor Odense Robotics i alt 129 virksomheder holder til, anerkender man truslen fra øst, men man er ikke desto mindre fortrøstningsfuld.

- Når man går ind på det kinesiske marked, er det et vilkår, at kinesiske virksomheder vil forsøge at kopiere dit produkt, siger Thomas Visti, der er administrerende direktør i MIR til finans.dk. Men han mener, at de danske virksomheder stadig står stærkt.

De kan fint kopiere vores hardware – altså den fysiske robot. Men de har derimod meget svært ved at kopiere den software, der ligger bagved. Og det er den helt afgørende forskel mellem os og de kinesiske kopiprodukter, siger Thomas Visti.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.474