23948sdkhjf

Nye partnerskaber samler Danmarks rum-entusiaster

I dag er der Rumkonference 2020 i Uddannelses- og Forskningsministeriet, og her bliver to ny partnerskaber præsenteret.

Læs også: Skal ESAs nye generaldirektør være dansker?

De hedder henholdsvis partnerskaberne ”Space Exploration Danmark” og ”Rumrelaterede uddannelser” og er sat i verden for at samle alle danske rumaktører under ét, hvor der blandt andet er grøn omstilling på programmet.

Partnerskabet for Rumrelaterede uddannelser samler seks danske universiteter, Styrelsen for Forskning og Uddannelse samt ESA BIC DK. Det skal bidrage til, at Danmark bliver blandt de førende lande til at bruge rumbaseret teknologi, viden, data og infrastruktur i uddannelserne på de danske universiteter.

- (,,,) I partnerskabet taler datalogen med astrofysikeren, og ingeniøren taler med geografen. Og alle har det til fælles, at de ser rumteknologi - og ikke mindst satellitterne - med deres store mængder af data om jorden, som en fantastisk uddannelsesmæssig ressource, som både kan begejstre og skabe fremtidens grønne løsninger, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Erhverv med milliardomsætning
Rumerhvervet omsætter for 6,2 milliarder kroner om året, og brugen af satellitbaserede tjenester til at indsamle og bearbejde data er konstant stigende. Satellitdata bliver brugt i alle brancher for at gøre arbejdet mere effektivt.

Derfor er der behov for at uddanne fremtidens kandidater til bedre at kunne udnytte de muligheder, som kommer fra rummet, siger ministeren.

BIG er med
Den danske rumsektor besluttede sidste år at danne forskellige offentlige og private partnerskaber, som skal udvikle nye initiativer, der kan udnytte det danske potentiale for at udforske rummet. I den forbindelse har regeringen givet 100 millioner kroner til Space Exploration i den europæiske rumorganisation ESA.

Det betyder, at alle danske aktører nu bliver samlet i et fælles offentligt-privat partnerskab, der tæller alt lige fra marsforskere og rummedicinere til satellitudviklere og arkitekter. En af partnerne er tegnestuen BIG, som gør sig bemærket med planerne om en simuleret Mars-by i Dubais ørken, som skal udgøre en realistisk model over livet på den røde planet.

Visionen for Space Exploration Danmark er at gøre os rigere, sundere og klogere på solsystemet, og hvor vi kommer fra. Samtidig skal det inspirere børn og unge til at selv at udforske universet.

- Space Exploration Danmark skal pirre nysgerrigheden og være med til at få Danmark tættere på rummet. Partnerskabet giver os mulighed for at løfte arbejdet med både ny rumteknologi, forskning og formidling til et niveau, som kan være helt på højde med de største stjernestunder i dansk rumfart – om det så er Ørstedsatellitten i 1999 eller Andreas Mogensens mission til ISS i 2015, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Partnerskaberne bliver præsenteret på Uddannelses- og Forskningsministeriets rumkonference i dag i Eigtveds Pakhus i København.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.254