23948sdkhjf

Landsretten stadfæster syv års fængsel til Hesalight-stifter

Østre Landsret har netop stadfæstet dommen på syv års fængsel til stifter af Hesalight Lars Nørholt. Dommen er afsagt torsdag ved Østre Landsret. 

I byretten blev Nørholt dømt for godt 400 millioner kroner. Men i landsretten blev han kendt skyldig i strafbare forhold for yderligere omkring 200 millioner kroner. Det oplyser Ritzau. 

Anklagerne mod Lars Nørholt omfatter bedrageri og systematisk svindel for mere end en halv milliard kroner. Han er også anklaget momssvig af særlig grov karakter samt for personlig berigelse på selskabets bekostning.

Forhold som Østre Landsret altså valgte at straffe lige så hårdt som byretten i Roskilde gjorde i januar 2019.

Der er tale om en ankesag fra en dom, der blev afsagt i januar 2019. Her blev Lars Nørholt idømt syv års fængsel, en bøde på 15 millioner kroner samt frataget retten til at drive virksomhed.

Svindel mod pensionskasser
Ritzau oplyser, at kriminaliteten ifølge Bagmandspolitiet især handler om, at pensionskasser og andre investorer blev ført bag lyset.

Blandt ofrene skulle være Pensam, Pension Danmark, Captar og andre.

Hesalight ville sælge løsninger med LED-lamper til kunder i ind- og udland. Væksten vakte opsigt. På et tidspunkt hyldede daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) Hesalight for at være en grøn vækstvirksomhed.

Millionbøde også stadfæstet
I byretten blev Lars Nørholt også idømt en tillægsbøde på godt 15 millioner kroner samt frataget retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed indtil videre.

Han fik også konfiskeret et betydeligt millionbeløb, dels hos Nørholt selv, dels hos hans ægtefælle samt hos et spansk selskab.

Overordnet er landsrettens dom en stadfæstelse af byrettens, skriver Østre Landsret i en pressemeddelelse.

- Fængselsstraffen, tillægsbøden og rettighedsfrakendelsen blev stadfæstet, mens der for så vidt angår konfiskationen ud over et stort millionbeløb blev konfiskeret to ejendomme på Mallorca, skriver landsretten.

Anden dom i denne uge
Det er anden gang i denne uge, at der er en Hesalight sag for rettet. Tirsdag faldt der dom i en erstatningssag, hvor kurator for konkursboet efter Hesalight krævede 200 millioner kroner i erstatning fra fem medlemmer af den tidligere ledelse.

Fire af de fem blev idømt erstatningskrav ved byretten i Roskilde og skal nu samlet betale 200 millioner kroner i erstatning til konkursbeboet. 

Sagen kort
Hesalight gik konkurs i november 2016 efter begæring fra en række investorer og blev samme dag ransaget af Bagmandspoliet.

Konkursen var kulminationen på et forløb, hvor en række firmaer ikke kunne genkende sig selv om ”nøglekunder” hos Hesalight, hvorefter långiverne indkaldte firmaets top til møde.

Flere af selskabets regnskaber blev også underkendt, og de reviderede udgaver viste et andet, negativt billede af udviklingen. 

I sagen indgår med stor vægt en kontrakt med Starbucks om levering af LED-lamper for 49 millioner euro. Der er tale om et falsk dokument, mener retten.

Knap to år efter – i september 2018 – havde Bagmandspolitiet samlet nok materiale til at påbegynde en retssag mod direktør i det konkursramte selskab Lars Nørholt.

Anklagerne omfattede bedrageri og systematisk svindel for mere end en halv milliard kroner. Selv stod Lars Nørholt også anklaget momssvig af særlig grov karakter samt for personlig berigelse på selskabets bekostning.

I januar 2019 blev Lars Nørholt idømt syv års fængsel og en bøde i millionklassen. Han ankede dommen på stedet.

Ankesagen ved Østre Landsret gik i gang 29. januar i år. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109