23948sdkhjf

Firedoblet omsætning: GPV-fabrik har oppet konkurrenceevnen

I Tarm i Vestjylland ligger GPV-koncernens mekanikfabrik, som tidligere har haft svært ved at være konkurrencedygtig, og som koncernen på et tidspunkt overvejede at lukke.

Men over de sidste år har fabrikken forbedret sin konkurrenceevne kraftigt, og omsætningen er vokset hurtigt, nemlig fra omkring 50 mio. kr. i 2013 til omkring 200 mio. kr. i 2019.

Fabrikken er blevet konkurrencedygtig, og medarbejderstaben er siden 2013 blevet øget fra 45 til 75 medarbejdere.

Tre faktorer
Fabriksdirektør Morten Skaarup og produktionschef Kim Larsen peger især på tre faktorer, som har gjort fabrikken mere konkurrencedygtig. For det første øget automation, som betyder, at maskinerne kører i flere timer. For det andet et bredt udvalg af kompetencer, så kunderne kan få det hele ét sted. Og endelig hurtighed, når kundernes ideer skal forvandles til færdige produkter.

Fabrikken er en del af elektronikkoncernen GPV, som har fabrikker i ni lande verden over og en omsætning på 1,9 mia. kr. Koncernen er en af de største elektronikkoncerner i Europa. Den har siden 2016 været ejet af det danske industrikonglomerat Schouw & Co.

Fabrikken producerer en række specialprodukter til nogle af Europas største virksomheder blandt andet inden for togindustrien og robotindustrien. Desuden producerer den kabinetter til GPV’s elektronikfabrikker.

Den vestjyske fabrik lever i åben konkurrence, også når det handler om interne ordrer i GPV. Derfor er det vigtigt at være konkurrencedygtig.

Flere timer på maskinerne
- Vi har højere lønninger end konkurrenter fra Østeuropa, men vores bearbejdningsmaskiner koster det samme her som i Østeuropa. Så det handler om, at vi skal være dygtige til at få maskinerne til at køre tre timer mere i døgnet, end de kan i Østeruopa. Sådan firkantet sagt, siger fabriksdirektør Morten Skaarup.

- Vi sørger for at få mange timer ud af maskinerne ved en høj grad af automatisering. Vi køber ikke nye bearbejdningscentre, uden at der er en håndteringsrobot tilknyttet, siger han.

Stanseanlæg holdes i gang
Et stort Trumpf TruPunch stanseanlæg med automatisk lagerreol er et eksempel på, at maskinerne kører i mange timer hver dag.

- Nogle uger kører vi 130 timer med anlægget, siger Kim Larsen, der kalder anlægget for virksomhedens arbejdshest.

Det, der gør de mange timer muligt, er, at anlægget har en kæmpe lagerreol, som fylder hele bagvæggen i den store hal. Her kan anlæggets robot plukke rå plader og aflevere de færdige produkter.

Operatør Christoffer Pedersen sørger for at planlægge, så anlægget hele tiden har noget at lave. Når han går hjem, har han programmeret anlægget til at køre videre med en række af de større ordrer. Derfor kan virksomheden få 130 timers arbejde ud af anlægget, selv om Christoffer Pedersen er den eneste, der arbejder ved anlægget.

Alsidige kompetencer
Fabrikken i Tarm har hele tiden kunnet bryste sig af at have rigtigt mange kompetencer under samme tag. I de år, hvor det kneb mest måtte Morten Skaarup og den øvrige ledelse skære nogle af kompetencerne fra for at fokusere indsatsen.

- Vi valgte drejning og overfladebehandling fra, og vi lukkede også kantinen, som ikke var populært. Men det gav mere mening at ansætte to ekstra smede.

- Vi har stadig rigtigt mange kompetencer her. Vi kan laserskære, stanse, silketrykke, male, udføre kompleks montering og teste.

Kort reaktionstid
- Vi har rigtigt mange processer her i huset. Så vi skal ikke ud og købe os til ret meget. Det gør vores reaktionstid meget kortere. Derfor og på grund af den fysiske afstand kan vi reagere hurtigere end leverandører i Polen eller Ungarn. Der er mange af vores kunder, der sætter pris på den hurtighed, siger Morten Skaarup.

- Vi har mange kunder, som lever i en omskiftelig verden, hvor der hele tiden udvikles nye produkter, siger Kim Larsen.

- Det er væsentligt, når de får en ny ide, at de lynhurtigt kan få den omformet til praksis og se om det virker.

Udfordret
Fabriksdirektør Morten Skaarup har været med i de år, hvor det kneb for fabrikken, og hvor en lukning var under overvejelse.

I stedet valgte GPV at lukke en tilsvarende fabrik i Norge, og det gav flere ordrer i Tarm.

- Vi havde for lidt at lave i forhold til, at vi har en fabrik på 13.000 kvadratmeter, siger han.

Læs mere om: GPV
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094