23948sdkhjf

Halvt år langt projekt oplyser Øresundsbroen

Øresundsbroen har fået ny pylonbelysning, der tændes for første gang onsdag den 1. juli klokken 23.15. Det er nemlig den dag, forbindelsen kan fejre 20 års fødselsdag.

Lys-projektet begyndte i december 2019, og Light Bureau, som er en del af ingeniør- og designvirksomheden AFRY, har leveret den komplette løsning.

Men det hele er blevet realiseret i et tæt samarbejde mellem Light Bureau, underleverandører og Øresundsbro Konsortiet, oplyser sidstnævnte i en pressemeddelelse.

– Vi har arbejdet med en stram tidsplan for at kunne tænde belysningen til jubilæet. Jeg er glad for, at det lykkedes, og at pylonbelysningen leverer, præcis det vi ønskede. Lysprøverne viser en imponerende og fleksibel belysning, som er betydeligt mere energibesparende og samtidig giver broen et helt rigtigt æstetisk udtryk, siger Bengt Hergart, anlægsdirektør ved Øreesundsbron.

Designet til vind og vejr
Højbroens belysningsanlæg er specielt designet til at kunne modstå de særlige vind- og vejrforhold ved Øresundsbron.

Det nye belysningsanlæg skaber en jævn belysning på pylonerne. De smalstrålede armaturer mindsker lysforurening og sparer dermed meget energi.

Øresundsbro Konsortiet forventer, at det nye belysningsanlæg, som nu kan styres og dæmpes efter behov, kan spare på forbruget og skabe en betragtelig energibesparelse på op til 80 procent sammenlignet med den gamle belysning, som sad på broen i næsten 20 år.

– Vores løsning handler ikke kun om energibesparelser, effekt og funktion. Vi har også lagt meget energi i det æstetiske udtryk i selve lysdesignet på pylonerne. Vi har arbejdet på tværs af landegrænser, under særlige omstændigheder på grund af coronapandemien, og gennem et stærkt samarbejde er vi lykkedes med at skabe en specialdesignet løsning på rekordtid, siger Frederik Waneck Borello, projektets designansvarlige Senior Lysdesigner hos Light Bureau.

Standardbelysningen på pylonerne er hvid, men kan skifte farve i forbindelse med særlige begivenheder i løbet af året.

Øresundsbrons jubilæumsbelysning, som varer i cirka otte minutter, bliver tændt klokken 23.15 hver aften fra den 1.–5. juli

Læs mere om: lys
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14