23948sdkhjf

Sommerhilsen fra Aarhussatellit

De studerende fra Aarhus Universitet tager gode billeder fra rummet, men et sommerbillede af Danmark har vi endnu til gode.

Selv under en nedlukning fortsætter en satellit med at kredse i sin bane, og det har Delphini-1 fra Aarhus Universitet også gjort.

Læs også: 2x forventet levetid: Aarhus-satellit runder et år

Et dedikeret hold studerende har kommunikeret med Delphini-1 næsten som sædvanligt, men bare hjemmefra, og i korte passager er der ekstra højtryk på koncentrationen: Det er nemlig først, når satellitten er tilstrækkeligt højt oppe over horisonten, at antennen kan "se", og så skal det gå stærkt med at "vække" satellitten, få den til at modtage kommandoer og sende målinger af dens helbredstilstand ned. Så er der få minutter til at hente de nyeste billeder, for at se, om der er noget interessant, før banen igen har bragt den lille satellit så lavt ned, at signalet forsvinder.

– Det er super fedt at været nået dertil, hvor vi kan tage flotte billeder næsten når vi har lyst. Nu håber vi bare på at få mindst ét godt billede af Danmark, fortæller Frederik Doktor, som har været med helt fra starten af missionen.

Det meste af arbejdet i foråret og sommeren, har bestået i at få styr på belysningstider for kameraet ombord på Delphini-1, og det er ved at være på plads nu. Satellitoperatørene henter i første omgang en række billeder ned i "frimærkeformat" for at spare tid, og dernæst hentes kun de bedste billeder ned i fuld opløsning - og det kan godt strække sig over flere passager at få hentet et helt billede ned, så derfor skal der spares på tiden.

Billederne er mærket med tidspunktet, hvor de er optaget, og når man nøjagtigt kender banen, kan man beregne, hvilket område billedet så nogenlunde viser. Det store problem i den forbindelse er, at Delphini-1 ikke kan styres præcist. Den følger slavisk sin bane, som Newtons love nu en gang bestemmer det, men det er meget svært at styre, i hvilken retning i rummet, kameraet peger på et givet tidspunkt. Selv på de bedste billeder er det noget af en detektivopgave at finde ud af, hvilket udsnit af jordoverfladen, et billede dækker - og den store forkromede hurrapræmie er ikke udløst endnu: et billede af Aarhus - eller bare af Danmark. Men der arbejdes hårdt på sagen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.078